Το πρώτο παγκόσμιο viral βίντεο κατέγραψε την πρόσκρουση κομήτη στον πλανήτη Δία (pics & vid)

Gazzetta team
Το πρώτο παγκόσμιο viral βίντεο κατέγραψε την πρόσκρουση κομήτη στον πλανήτη Δία (pics & vid)
Μοιάζει απίθανο, όμως είναι γεγονός ότι η ιστορία του Διαδικτύου, και η διείσδυσή του στην καθημερινότητά μας, συνδέεται με ένα κοσμικό γεγονός που συνέβη 25 χρόνια πριν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για την πρόσκρουση του κομήτη Shoemaker-Levy 9 στον πλανήτη Δία, πίσω στο μακρινό 1994

Το ουράνιο σώμα προσέγγισε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος το 1992, με αποτέλεσμα να διαλυθεί σε κομμάτια από το ισχυρό βαρυτικό πεδίο.

Το μέλλον του κομήτη ήταν προδιαγεγραμμένο και κατέληξε δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1994, σε μία φαντασμαγορική πτώση των θραυσμάτων στον Δία, η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες.

Το γεγονός ήταν αρκετά δραματικό, ώστε να είναι παρατηρήσιμο από τη Γη, ακόμα και από ερασιτέχνες αστρονόμους με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Την εποχή εκείνη, το νεαρό Διαδίκτυο ήταν σχετικά μικρό: Περιλάμβανε περίπου 2.700 δικτυακούς τόπους. Πολλοί από τους συνδεδεμένους χρήστες, ήταν θεσμοί και μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μεταξύ αυτών των χρηστών, υπήρξε μία δραστήρια ομάδα η οποία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπάνιο γεγονός.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ενδιαφέρον εξαπλώθηκε ταχύτατα και τελικά σχεδόν όλοι οι τότε συνδεδεμένοι χρήστες προσέτρεξαν στα αρχεία της NASA για πληροφορίες σχετικά με την πρόσκρουση.

«Αυτό ήταν πράγματι το πρώτο viral event» δήλωσε στο Space.com ο Dagomar Degroot, ιστορικός στο Georgetown University.

«Αυτό ανέβασε πραγματικά το προφίλ του Διαδικτύου και όχι μόνο στην online μειονότητα, αλλά και στην πλειοψηφία των πολιτών που παρέμεναν offline... ήταν σχεδόν παντού» πρόσθεσε.

Η φρενίτιδα συνεχίστηκε και μετά την εβδομάδα της πρόσκρουσης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ιστοσελίδων που αριθμούσε το νεαρό Διαδίκτυο.

Ήταν τέτοια η επιτυχία, μάλιστα, ώστε η NASA ξεκίνησε την αντικατάσταση των (έντυπων) δελτίων τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης, με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: reader.gr