Τι θα γινόταν αν η Γη είχε δύο φεγγάρια αντί για ένα (vid)

Gazzetta team
Τι θα γινόταν αν η Γη είχε δύο φεγγάρια αντί για ένα (vid)
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν σε περίπτωση που το παραπάνω σενάριο ήταν πραγματικότητα, είναι τουλάχιστον... εφιαλτικά.

Μια πόλη στην Κίνα θέλει να κατασκευάσει ένα τεχνητό φεγγάρι που θα μπει σε τροχιά μέχρι το 2020 ως έναν τρόπο για να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες της αντικαθιστώντας τα φώτα των δρόμων με το τεχνητό φως του φεγγαριού. Ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει ή όχι, η φιλόδοξη ιδέα τους αναλύθηκε για να διαπιστωθεί τι θα συνέβαινε εάν η Γη είχε δύο φεγγάρια;

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι μάλλον... τρομακτικά.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παίζουν με σούπερ αποδόσεις στο νέο Pamestoixima.gr.

Φανταστείτε ότι το δίδυμο της Σελήνης ενώ προσπαθεί να βγει από την βαρύτητα της Γης. Καθώς επιδιώκει να μπει σε τροχιά, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Γης και της αρχικής μας σελήνης, χτυπά βίαια τους ωκεανούς. Στον πραγματικό κόσμο, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αρχική μας Σελήνη συμβάλει στο να δημιουργηθούν παλίρροιες. Έτσι, το δεύτερο φεγγάρι θα ενίσχυε το αποτέλεσμα προκαλώντας κορυφαίες παλίρροιες που θα είναι 6 φορές υψηλότερες, θα διαβρώνουν τις ακτές και θα πλημμυρίζουν πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου μας, όπως η Νέα Υόρκη, η Σιγκαπούρη και το Λονδίνο.

Αλλά δεν θα συνέβαινε όλη η καταστροφή στη Γη. Η συνδυασμένη έλξη του πλανήτη και του αρχικού φεγγαριού θα είχε συνέπειες επίσης το δεύτερο φεγγάρι. Το δεύτερο φεγγάρι θα πιάνονταν στην «μάχη» μεταξύ της Γης και της αρχικής σελήνης. Η έλξη προς τα εμπρός και προς τα πίσω θα κατέστρεφε την επιφάνεια της δεύτερης σελήνης προκαλώντας τεράστια ηφαιστειακή δραστηριότητα και πλημμυρίζοντας την επιφάνεια της δεύτερης σελήνης με κόκκινα καυτά ποτάμια λάβας. Ακριβώς όπως εκατοντάδες από τα ηφαίστεια που βλέπετε σήμερα στο φεγγάρι του Δία, Ιω.

Αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι το τέλος. Αυτή τη στιγμή το φεγγάρι μας απομακρύνεται από τη Γη για 3,8 εκατοστά το χρόνο. Αυτό αναλογεί περίπου στο πόσο γρήγορα μεγαλώνουν νύχια μας. Ταυτόχρονα, τραβά τη Γη επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη. Αυτό μεγαλώνει τις ημέρες μας κατά περίπου 1 δευτερόλεπτο κάθε 40.000 χρόνια. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά με δύο φεγγάρια θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία.

Εκατομμύρια χρόνια από τώρα, η μέρα θα έχει αυξηθεί κατά 16% και θα διαρκεί περισσότερο από 28 ώρες! Τώρα, λίγο περισσότερος χρόνος την ημέρα μπορεί να ακούγεται πολύ ωραίος, αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: το επιπλέον φεγγάρι θα παρασύρονταν προς την τρέχουσα Σελήνη.

Κι εκεί έρχεται ο πραγματικός κίνδυνος.

Μετά από εκατομμύρια χρόνια, τα δύο φεγγάρια θα συγκρούονταν. Ο αντίκτυπος θα ήταν τόσο μαζικός που θα έσπαζε τον πυρήνα των φεγγαριών. Η λάβα θα έσπαζε από το κέντρο τους - σαν ένα αυγό που σπάει στο διάστημα. Τα συντρίμμια θα πήγαιναν σε όλες τις κατευθύνσεις και κάποια από αυτά θα χτυπούσαν αναπόφευκτα τη Γη, σχηματίζοντας τεράστιους κρατήρες πολλών χιλιομέτρων.

Θα ήταν μια αποκάλυψη για όλη τη ζωή στη Γη.

Και τα κομμάτια που δεν θα χτυπούσαν τον πλανήτη θα παγιδευόταν από τη βαρύτητα της Γης, δημιουργώντας ένα δαχτυλίδι από συντρίμμια γύρω από τον ισημερινό. Παρόμοιο με τα δαχτυλίδια γύρω από τον Κρόνο - αλλά όχι για πολύ. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, αυτά τα κομμάτια θα συγκεντρώνονταν μαζί, σχηματίζοντας ένα μεγάλο, ενιαίο σώμα.

Ίσως οποιαδήποτε ζωή επιβίωνε θα την ονόμαζε Φεγγάρι, ή ίσως κάτι ακόμα καλύτερο.

Πηγή: reader.gr