Τα ρομπότ θα αφήσουν άνεργους 10.000 υπαλλήλους του ομίλου City την επόμενη 5ετία

Gazzetta team
Τα ρομπότ θα αφήσουν άνεργους 10.000 υπαλλήλους του ομίλου City την επόμενη 5ετία
Τα ρομπότ πρόκειται να αντικαταστήσουν έως και 10.000 ανθρώπινες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό γίγαντα, Citi, εντός διαστήματος 5 ετών.

Τα ρομπότ πρόκειται να αντικαταστήσουν έως και 10.000 ανθρώπινες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό γίγαντα, Citi, εντός διαστήματος 5 ετών.

«Έχουμε 20.000 λειτουργικούς ρόλους. Μέσα στην επόμενη πενταετία μπορούμε να τους μειώσουμε σε 10.000», τόνισε ο Τζέιμι Φορέζε, πρόεδρος της Citi, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Φορέζε, οι προσφορότεροι τομείς για την αυτοματοποίηση είναι η τεχνολογία και οι διαδικασίες, που αφορούν στο 40% των εργαζομένων στο βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Citi. Και είναι αυτοί ακριβώς οι πιο γόνιμοι τομείς για μηχανική επεξεργασία.

Παράλληλα με τα σχόλια του Φορέζε, κι άλλα τραπεζικά στελέχη προέβησαν σε ανάλογα σχόλια στην εφημερίδα, με τον διεθνή επικεφαλής της Goldman Sachs, Ρίτσαρντ Γκνόντι, να δηλώνει πως δε βρίσκει λόγους που η αυτοματοποίηση δε μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Υπάρχουν τόσες πολλές λειτουργίες σήμερα που η τεχνολογία έχει ήδη αντικαταστήσει και δε βλέπω το λόγο να τελειώσει αυτό το ταξίδι σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν σε συνέχεια των αυστηρών προειδοποιήσεων από τον Τζον Κράιαν για την πορεία της αυτοματοποίησης στα τέλη του 2017, όταν ήταν επικεφαλής της Deutsche Bank.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Κράιαν είχε προειδοποιήσει ότι ένας μεγάλος αριθμός του προσωπικού της Deutsche Bank πρόκειται να αντικατασταθεί από ρομπότ και άλλες τεχνολογίες, ενόσω η τράπεζα προοδεύει, υιοθετώντας ένα πιο επαναστατικό πνεύμα.

«Στις τράπεζές μας έχουμε ανθρώπους που συμπεριφέρονται σαν ρομπότ, κάνοντας μηχανιστικές εργασίες. Αύριο, θα έχουμε ρομπότ που θα δρουν ως άνθρωποι», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να απασχολούμε ανθρώπους και ενδεχομένως οι άνθρωποι να χρειάζεται να βρουν νέους τρόπους για να ξοδεύουν το χρόνο τους. Η εντελώς ειλικρινής απάντηση είναι ότι στο μέλλον δε θα χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ανθρώπους, όσους σήμερα» κατέληξε

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τραπεζική και στην ευρύτερη αγορά εργασίας σημαίνει για πολλούς πως ολοένα και περισσότερες εργασίες, όπως π.χ. η καταχώρηση δεδομένων κ.α., πρόκειται να αντικατασταθούν πλέον από αυτόματα.

Εξάλλου, μια έκθεση του 2016 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμπεραίνει ότι αυτή η αυτοματοποίηση πρόκειται να οδηγήσει σε απώλεια 5 εκατ. θέσεων εργασίας σε 15 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες έως το 2020.

Αξίζει να σημειώσουμε πως συγκεκριμένοι τραπεζικοί ρόλοι έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζονται από την άνοδο των επονομαζόμενων ρομπο-συμβούλων. Ρομπο-σύμβουλοι οποίοι είναι ήδη σε θέση να παρέχουν επενδυτικές συμβουλές σε πελάτες, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός αληθινού υπαλλήλου.

Πηγή: reader.gr