«Φαντάσου τα χείλη μου πάνω στα δικά σου»: Αποκαταστάθηκε γράμμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Gazzetta team
«Φαντάσου τα χείλη μου πάνω στα δικά σου»: Αποκαταστάθηκε γράμμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το βρετανικό μουσείο προσπαθεί να αποκαταστήσει 717 επιστολές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το περιεχόμενο της πρώτης είναι ευανάγνωστο πλέον…

Μία πραγματικά εξαιρετική και αξιομνημόνευτη δουλειά κάνει το βρετανικό μουσείο «British Post Museum», οι άνθρωποι του οποίου έχουν συλλέξει κάποιες επιστολές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθούν να τις ανασκευάσουν και να τις διαβάσουν.

Το ταχυδρομικό φορτηγό πλοίο είχε βυθιστεί το 1941 από ένα γερμανικό υποβρύχιο στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας. Από τα λίγα που έχουν διασωθεί από το ναυάγιο ήταν κάποιες επιστολές, τις οποίες προσπαθεί να αποκαταστήσει και να κάνει ευανάγνωστες το βρετανικό μουσείο.

Ήδη είναι γνωστό το περιεχόμενο μίας εξ αυτών. Είχε αποσταλεί από ένα στρατιώτη στην ερωμένη του Ίρις, η οποία φυσικά δεν έφτασε ποτέ.

«Να προσέχεις τον εαυτό σου αγαπητή του, όχι μόνο για σένα… αλλά και για μένα. Φαντάσου τα χείλη μου στα δικά σου και τα χέρια μου τυλιγμένα γύρω σου… Ελπίζω ότι αυτός ο καταραμένος πόλεμος να τελειώσει σύντομα» είναι ένα μέρος από το γράμμα ενός στρατιώτη που δεν είναι γνωστό το όνομά του.

Αυτή είναι μόλις μία από τις 717 επιστολές που δεν παραδόθηκαν ποτέ από το SS Gairsoppa. Το πλοίο τορπιλίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1941 στα ανοικτά της Ιρλανδία από ένα γερμανικό υποβρύχιο και από τα 86 μέλη του πληρώματος επέζησε μόνο… ένα.

Το κουφάρι του σκάφους βρίσκεται τώρα σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων. Το 2011 είχε εξερευνηθεί από την «Odyssey Marine Exploration», μια αμερικανική εταιρεία που είχε κερδίσει το διαγωνισμό της βρετανικής κυβέρνησης για τη διάσωση των ναυαγίων.

Η εταιρεία ανακάλυψε περισσότερους από 100 τόνους αργύρου καθώς και αυτά τα γράμματα που παρέμειναν σχεδόν άθικτα, επειδή είχαν θαφτεί κάτω από τόνους σακιδίων αλληλογραφίας, προστατευμένα από το φως, τα ρεύματα, τη θερμότητα και το οξυγόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ