Ο διπλωμάτης «Τίγρης» που έβαλε στη θέση τους, τους Αμερικανούς και έγινε ήρωας στην Κίνα

Gazzetta team
Ο διπλωμάτης «Τίγρης» που έβαλε στη θέση τους, τους Αμερικανούς και έγινε ήρωας στην Κίνα
Ο Γιανγκ Τζίτσι είναι ο «Τίγρης» της διπλωματίας, ο «ήρωας» της Κίνας που τα έβαλε με τους Αμερικανούς στην Αλάσκα και τους έδειξε ότι η χώρα του δεν φοβάται τις ΗΠΑ. Ποια η σχέση του με τον Τζορτζ Μπους.

Μέχρι πριν λίγες μέρες ο 70χρονος Κινέζος διπλωμάτης Γιανγκ Τζίτσι, ήταν ένας πράος, ήρεμος και χαμηλών τόνων άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή που «μιλάμε» είναι ήρωας στην πατρίδα του την Κίνα. Είναι ο άντρας-Τίγρης που «βρυχήθηκε» στους Αμερικανούς και ύψωσε το ανάστημα της Κίνας.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, γιατί σας μπερδέψαμε…

Δεκαέξι λεπτά ήταν αρκετά για τον Γιανγκ Τζίτσι, στη συνάντηση που είχε στην Αλάσκα τον περασμένο μήνα με τους ομολόγους του Αμερικανούς, για να μεταμορφωθεί σε «εθνικό ήρωα» της Κίνας.

Στη διάλεξή του είπε στους Αμερικανούς να ασχοληθούν με τα πολλά φυλετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους και της αποτυχίες της Δημοκρατίας από τις οποίες μαστίζεται και να πάψουν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Κίνας. Έχουν άλλωστε πολλά δικά τους στο αρχείο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν έχετε τα προσόντα να μιλάτε από θέση ισχύος»

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν «κατηγόρησαν» την Κίνα ότι ταράσσει την Παγκόσμια σταθερότητα με τις ενέργειές της σε Ξιγιάνγκ, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ και εκεί ο Κινέζος διπλωμάτης εξανέστη…

«Αυτός είναι ο τρόπος που ελπίζατε να κάνουμε αυτόν τον διάλογο; Πιστεύαμε ότι η αμερικανική πλευρά θα ακολουθούσε τα απαραίτητα διπλωματικά πρωτόκολλα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω εδώ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα προσόντα να μιλήσουν στην Κίνα από θέση ισχύος»!

Τι ακολούθησε στην Κίνα; Χαμός… Ο Γιανγκ Τζίτσι μετατράπηκε αυτόματα σε εθνικό ήρωα. Ήταν αυτός που ύψωσε το ανάστημα της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ που πίστευαν πως είναι ανώτεροι και μιλούσαν από θέση ισχύος.

Έφτασαν μάλιστα κάποιοι στο σημείο να συγκρίνουν την ομιλία του με την περίφημη φράση του Μάο Τσε Τουνγκ το 1949: «Ο λαός της Κίνας ξεσηκώθηκε»!

Η σχέση με τον Τζορτζ Μπους

Ο Γιανγκ Τζίτσι γνωρίζει άριστα, όχι μόνο την Δύση αλλά και τις ΗΠΑ γενικότερα, καθώς πέρασε ένα μεγάλο μέρος τη διπλωματικής του καριέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μάλιστα έγινε φίλος με την οικογένεια του Τζορτζ Μπους. Ο Μπους ήταν αυτός μάλιστα που του απέδωσε το προσωνύμιο «Τίγρης», ορμώμενος από τον ζωδιακό του κύκλο.

Το 2000 μάλιστα οι Los Angeles Times είχαν χαρακτηρίσει τον Γιανγκ Τζίτσι ως τον σύνδεσμο μεταξύ του Τζορτζ Μπους και της Κινεζικής Κυβέρνησης.

Σε ίση θέση η Κίνα με τις ΗΠΑ

Ο στόχος του «Τίγρη» της διπλωματίας, δεν ήταν να δείξει στην Αμερική ποιος είναι το αφεντικό, όπως λένε τα διεθνή ρεπορτάζ, αλλά να βάλει σε μια ισχυρή και ίση θέση την Κίνα δίπλα στις ΗΠΑ. Να δείξει στην Ουάσινγκτον δεν φοβάται η Κίνα και θα επισημαίνει τις (πολλές) αδυναμίες της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ