Ο άνθρωπος που έπεσε από τον ουρανό: Παραμένει ακόμη ένα άλυτο… «μυστήριο»!

Gazzetta team
Ο άνθρωπος που έπεσε από τον ουρανό: Παραμένει ακόμη ένα άλυτο… «μυστήριο»!
«Δεν μπορεί να είναι άνθρωπος αυτό που πέφτει από τα 35.000 πόδια»! Μια ιστορία πραγματική, αλλά όχι μοναδική!

Κυριακή 30 Ιουνίου του 2019 και, ο Γουίλ καθόταν στην αυλή του, έπινε την μπύρα του και μιλούσε στο τηλέφωνο, όταν ξάφνου ο 31χρονος μηχανικός είδε να πέφτει κάτι από τον ουρανό… «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μια τσάντα, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα «μετατράπηκε» σε ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο και έπεφτε πιο γρήγορα. Ίσως, σκέφτηκα να είναι ένα κομμάτι από τον εξοπλισμό προσγείωσης του αεροπλάνου… Ή μια βαλίτσα…». Στιγμιαία θυμήθηκε ένα άρθρο που είχε διαβάσει παλαιότερα σχετικά με τους ανθρώπους που… έπεφταν από τα αεροπλάνα. Μπααα… Δεν μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο, αδυνατούσε να το πιστέψει.

Όσο έπεφτε το «αντικείμενο» όμως και το έβλεπε όλο και πιο κοντά, ήταν αδύνατο να το αρνηθεί… «Στα τελευταία ένα-δύο δευτερόλεπτα είδα τα άκρα» είχε πει ο Γουίλ: «Ήμουν πεπεισμένος πια ότι ήταν ένα ανθρώπινο σώμα».

- Το αεροπλάνο ήταν από την Κένυα, είχε φύγει πριν από 8 ώρες από το Ναϊρόμπι και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Ο Γουίλ είχε δίκιο. Ήταν ένα σώμα. Ένα ανθρώπινο σώμα που είχε πέσει από τα 3.500 πόδια. Μισοπαγωμένο, κτύπησε στο έδαφος. Ένας άνθρωπος που είχε πέσει από τον ουρανό. Ένας λαθρεπιβάτης.

Έφυγε γρήγορα και πλησίασε το σημείο που είχε «προσγειωθεί». Κοίταξε τα ανήσυχα μάτια των γειτόνων και άκουσε τον αστυνόμο Γκρέιβς να του λέει: «Ω Θεέ μου, δεν είναι δυνατόν να είναι άνθρωπος… Δεν μπορεί να είναι άνθρωπος…»!

- Άνθρωποι από το αεροδρόμιο και από την εταιρεία των αερογραμμών της Κένυας έσπευσαν στο σημείο και γρήγορα αντιλήφθηκαν το προφανές. Αυτό που έκαναν κι άλλοι πολλοί. Στα φρεάτια των τροχών που «κουμπώνουν» μετά την απογείωση υπάρχει χώρος για να κρυφτεί εκεί ένα άτομο και να ταξιδέψει λαθραία.

Ένα σακίδιο με πράγματα… επιβίωσης

Βρήκαν στο σημείο ένα σακίδιο, ένα βρώμικο σακίδιο με τα αρχικά MCA γραμμένα πάνω σε αυτό. Τι είχε μέσα σε αυτό; Μόνο λίγο ψωμί, ένα μπουκάλι Fanta, ένα μπουκάλι νερό και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Κυριολεκτικά, λίγα πράγματα επιβίωσης. Υπήρχε επίσης ένα μικρό ποσό σε νόμισμα Κένυας, ενώ αργότερα, από τις έρευνες εξακριβώθηκε ότι το μπουκάλι της Fanta είχε πωληθεί από ένα κατάστημα της Κένυας, υποδεικνύοντας σε όλους πως ο λαθρεπιβάτης είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από εκεί.

Ήταν χρήσιμη αυτή η πληροφορία γιατί το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει αρχικά από το Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, πήγε στην Κένυα στο Ναϊρόμπι και εν συνεχεία ο προορισμός ήταν το Λονδίνο. Ο τόπος που εκατομμύρια άνθρωποι ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

Κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν ήξερε, κανείς δεν μπορούσε να δώσει μία σαφή απάντηση για το ποιος ήταν ο νεαρός άντρας, στα 20, το πολύ στα 30 του χρόνια που έπεσε από τον ουρανό. Τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν ήταν περασμένα στη βάση δεδομένων στην αστυνομία της Κένυας και η ιστορία γινόταν ολοένα και πιο μπερδεμένη για τον αστυνόμο Γκρέιβς.

128 άτομα κρυμμένα στους… τροχούς

Οι ιστορίες των μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη ήταν πλέον… καθημερινότητα. Καθημερινά άκουγαν και μια νέα είδηση οπότε είχε γίνει κάπως σαν… απάθεια για τους περίοικους. Ήταν απλά ακόμα ένας, ένας αριθμός…

Ένα μήνα νωρίτερα, είχαν παρεμποδιστεί κάμποσα πλοιάρια με λαθρομετανάστες ενώ στις συνοριακές γραμμές είχε συλληφθεί άλλοι 70. Έναν χρόνο πριν, το 2018, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ υπολόγισε ότι έξι άτομα κατά μέσο όρο σκοτώνονταν κάθε μέρα προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Τώρα, είχαν μπροστά τους έναν άντρα, που είχε ταξιδέψει από μία χώρα, όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2$ την ημέρα. Η τραγική ειρωνεία ήταν μάλιστα πως είχε πέσει σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του Λονδίνου.

Το 75% δεν τα καταφέρνει

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ, από το 1947 έως τον Φεβρουάριο του 2020, 128 άτομα σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να ταξιδέψουν λαθραία κρυμμένοι στους τροχούς των αεροπλάνων.

Άνθρωποι από χώρες όπως η Κούβα, η Νότιος Αφρική, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Κίνα ανέβαιναν κρυφά σε αεροπλάνα με την ελπίδα να αφήσουν πίσω την παλιά τους ζωή. Την φτώχεια, τη δυστυχία, την απελπισία.

Πάνω από το 75% αυτών δεν τα κατάφερε και αυτό… δεν προκαλεί έκπληξη. Γιατί σε κάθε στάδιο, ο επικείμενος θάνατος είναι σίγουρος.

  • Ο λαθρεπιβάτης μπορεί να πέσει έξω από το αεροπλάνο κατά την απογείωση.
  • Αν επιβιώσει από την απογείωση, μπορεί να συνθλιβεί από τον μηχανισμό που μαζεύει τους τροχούς.
  • Μέσα σε περίπου 25 λεπτά από την απογείωση, τα περισσότερα επιβατηγά αεροπλάνα φτάνουν σε υψόμετρο 35.000 πόδια που σημαίνει πως η θερμοκρασία στο επίπεδο αυτό είναι περίπου -54C. Οι -34C είναι αρκετοί για να προκαλέσουν θανατηφόρα υποθερμία.
  • Αν επιβιώσει με κάποιο τρόπο στο ταξίδι ο λαθρεπιβάτης, σίγουρα θα είναι αναίσθητος όταν το αεροπλάνο αρχίσει την κάθοδο του για την προσγείωση. Πιθανώς, θα πέσει από το φρεάτιο του τροχού στο έδαφος από χιλιάδες πόδια ύψος.

Μόνο από… τύχη μπορεί πραγματικά να σωθεί κάποιος από όλο αυτό.

Η επίσκεψη του αστυνομικού Γκρέιβς στο Ναϊρόμπι

Ο αστυνομικός Γκρέιβς, δεν ήθελε μόνο να μάθει ποιος ήταν αυτός ο άντρας, αλλά και πως… ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Βασικά, ποια πραγματικά ήταν η ιστορία του. Ταξίδεψε λοιπόν στο Ναϊρόμπι και πήγε εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Έμαθε αρχικά, πως το αεροπλάνο, μετά την προσγείωσή του από τη Νότιο Αφρική στην Κένυα έμεινε στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι για πέντε ώρες, έως ότου ξεκινήσει το ταξίδι του για το Λονδίνο.

  • Το προσωπικό πιστοποίησε πως κανείς δεν πέρασε από την ασφάλεια, η οποία έχει κάρτες για να ανοίγει τις πόρτες. Καμία από αυτές δεν παραβιάστηκε.
  • Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως κάποιος από το προσωπικό (3-4 άτομα), βοήθησε τον συμπατριώτη του για να μπει λαθραία στο φρεάτιο τροχών του αεροσκάφους και να κρυφτεί εκεί.
  • Εξετάστηκε ακόμα μία πιθανότητα. Να έχει παραβιαστεί η εξωτερική περίφραξη, όπως είχε γίνει παλαιότερα στην Κούβα, και να μπήκε απευθείας στην πίστα. Η ασφάλεια διαβεβαίωσε πως κανείς δεν είχε παραβιάσει την περίφραξη και ήταν απόλυτα ασφαλής. Το αεροδρόμιο της Κένυας άλλωστε είχε βαθμολογηθεί με υψηλή μονάδα ασφάλειας και είχε επιτραπεί η απευθείας σύνδεση με ΗΠΑ.

Τον… «βρήκε» (;) το Sky News

Όταν επέστρεψε ο Γκρέιβς στο Λονδίνο, κατάλαβε πω δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα. Να δημοσιοποιήσει τα πάντα. Κάθε στοιχείο που είχε ζητώντας ή μάλλον προσδοκώντας σε κάποια βοήθεια από τον κόσμο. Από κάποιον μάρτυρα. «Ο κόσμος πιστεύει πως εξιχνιάζουμε τις υποθέσεις από τις ενδείξεις που έχουμε μόνο. Δεν είναι έτσι. Στηριζόμαστε στις μαρτυρίες των ανθρώπων». Έβαλε έτσι στο «κόλπο» και τη δημοσιογραφική έρευνα…

Στις 12 Νοεμβρίου λοιπόν το Sky News δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία ισχυρίστηκε ότι ταυτοποίησαν, τον λαθρεπιβάτη. Ήταν ο Πολ Πολιάσι, 29 ετών, ο οποίος εργαζόταν ως καθαριστής στο αεροδρόμιο. Η κοπέλα του μάλιστα, η οποία μίλησε με το ψευδώνυμο «Irene», είπε στο Sky New ότι τα αρχικά στο σακίδιο του αντιπροσωπεύουν το «μέλος της κομητείας», γι αυτό και πήρε το ψευδώνυμο Manyasi. Η μητέρα του δε, ισχυρίστηκε ότι αναγνώρισε… το εσώρουχό του.

Προφανώς το Sky News να πίστεψε πως δεν θα έβλεπαν στην Κένυα το όλο θέμα. Ο δημοσιογράφος από το Kenya TV Γουίλ Λουσίτζ παρακολουθούσε το θέμα και… πολλά δεν του κολλούσαν. Κατ’ αρχάς, η μητέρα του είχε να μιλήσει με τον γιο της… χρόνια, πως είχε αναγνωρίσει το εσώρουχό του. Για μισό λεπτό… Ο γιος της δεν λεγόταν Πολ Πολιάσι αλλά Σέντρικ Σίνοβι Άιζακ και δεν ήταν νεκρός, αλλά ζωντανός. Ζωντανός και κλειδωμένος στη φυλακή στο Ναϊρόμπι.

Ο Γουίλ Λουσίτζ επισκέφτηκε και το σπίτι της… υποτιθέμενης μάνας και τους γείτονες και ανακάλυψε ότι κάποιοι λευκοί άνθρωποι τους είχαν πλησιάσει και τους είχαν δώσει 200 ευρώ. Ποιος θα ασχολούταν με μια ιστορία ενός λαθρεπιβάτη από την Κένυα;

Στις 22 Νοεμβρίου, το Sky News απέσυρε το άρθρο και ζήτησε δημόσια συγνώμη.

Το «θαύμα» της Ολλανδίας

Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2021, ένα αεροπλάνο της Turkish Airlines Airbus A330 προσγειώθηκε στο Μάαστριχτ. Πάνω από τον κύριο μηχανισμό προσγείωσης, ήταν ένα 16χρονο αγόρι από Κένυα. Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Jomo Kenyatta στις 3 Φεβρουαρίου και έκανε στάσεις σε Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα Λονδίνο για να προσγειωθεί εν τέλει στην Ολλανδία. Ως κε θαύματος, το αγόρι ήταν ζωντανό, σώο και αβλαβές. Πήγε προληπτικά στο νοσοκομείο και μία μέρα μετά πήρε εξιτήριο.

Απλά είχε καταφέρει να πετύχει αυτό που προσδοκούσε ο… άγνωστος λαθρεπιβάτης της ιστορίας μας. Γιατί ακόμα και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν. Και δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος. στην κηδεία του, βρέθηκαν μόλις τέσσερις άνθρωποι για να τα διαδικαστικά και ο αστυνόμος Γκρέιβς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ