Σεξουαλική κακοποίηση: Οι 4 υποθέσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή (vid)

Gazzetta team
Σεξουαλική κακοποίηση: Οι 4 υποθέσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή (vid)
Τώρα που στην Ελλάδα έρχονται στο φως ιστορίες κακοποίησης με θύτες διάσημους καλλιτέχνες, ας θυμηθούμε πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο διεθνές στερέωμα.

Το σκάνδαλο Γουάινστιν άνοιξε κυριολεκτικά «τον ασκό του Αιόλου» - εδώ η φράση βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της – και αποτέλεσε την αφορμή για το κίνημα που άλλαξε και αλλάζει τα κοινωνικά ήθη. Όλος ο πλανήτης, μέσω των κοινωνικών δικτύων, στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων. Tο #MeToo γεννήθηκε στην Αμερική, 4 χρόνια πριν και έφτασε ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Φυσικά στην Ελλάδα, αργήσαμε αλλά το #MeToo, τώρα είναι εδώ, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από μεγαλοπαράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας και τη Ζέτα Δούκα που έκανε την αρχή για να σπάσει το «απόστημα» της βίας στο θέατρο.

Χάρβεϊ Γουάινστιν

Καμία άλλη ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης κατά συρροή και βιασμού δεν σόκαρε τόσο την παγκόσμια κοινότητα όσο αυτή του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ο πρώην πανίσχυρος παραγωγός του Hollywood βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες γυναίκες που τον κατηγόρησαν για κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. Στο δικαστήριο έφτασαν 6 από τα θύματά του, καθώς ορισμένες καταγγελίες είχαν παραγραφεί.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν παραδεχόταν ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τις γυναίκες που τον κατηγορούσαν, αλλά ότι όλες οι επαφές τους έγιναν με τη συναίνεσή τους. Ο Γουάινστιν, εν τέλει καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση και βιασμό δύο γυναικών.

Κέβιν Σπέισι

Ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς ηθοποιούς είδε την καριέρα του να τελειώνει όταν ο ηθοποιός Άντονι Ραπ τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Ο Ραπ διηγήθηκε στον αμερικανικό τύπο πως ο Σπέισι, 26 ετών εκείνη την εποχή, του ρίχτηκε κατά την διάρκεια ένα βράδυ στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, αλλά κατόρθωσε να ξεφύγει καταφεύγοντας στο μπάνιο.

Ο Κέβιν Σπέισι απάντησε ότι δεν θυμάται τέτοιο περιστατικό.

Από τότε έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αρκετές καταγγελίες για τον ηθοποιό. Πολλές, όμως, είτε αποσύρθηκαν, είτε δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως και να ‘χει, ο Σπέισι απολύθηκα από τη θέση του διευθυντή του Old Vic Theatre στο Λονδίνο και ο τελευταίος κύκλος της σειρά House of Cards γυρίστηκε χωρίς εκείνον.

Πλάθιντο Ντομίνγκο

Η καταξίωση για τον τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο ήρθε όταν υποδύθηκε τον γυναικά δούκα της Μάντουα, στην όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, Ριγκολέτο. Τώρα που όλοι ξέρουμε πώς εξελίχθηκε η ιστορία του τενόρου, αυτό φαντάζει ειρωνικό.

Το 2020 πολλές γυναίκες τον κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, έρευνα που ξεκίνησε η Όπερα του Λος Άντζελες - της οποίας διετέλεσε διευθυντής - και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά είναι αξιόπιστες. Ανερχόμενες λυρικές μονωδοί είδαν τα όνειρά τους για μια καριέρα στην όπερα να σβήνουν όταν αρνήθηκαν να δεχτούν τις προτάσεις του.

Ο Ντομίνγκο, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στην Όπερα του Λος Άντζελες, ενώ οι εμφανίσεις του ακυρώθηκαν. Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα δεν βρήκε το σθένος να ζητήσει συγγνώμη. Το μόνο που έκανε ήταν να υπογράψει μια ανακοίνωση, όπου ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι ότι οι κανόνες και τα κριτήρια βάσει των οποίων κρινόμαστε σήμερα, όπως είναι άλλωστε το πρέπον, είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Τζέιμς Λιβάιν

Ο δρόμος του Ντομίνγκο συναντήθηκε πάμπολλες φορές με εκείνον του Αμερικανού αρχιμουσικού Τζέιμς Λιβάιν. Για περισσότερα από 40 χρόνια ήταν καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.

Η εμφάνισή του το 2017 έμελλε να είναι και η τελευταία. Ο κορυφαίος καλλιτεχνικός οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εμβληματική MET θα τον απολύσει, όταν κατόπιν έρευνας που διέταξε η ίδια επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες πολλών νεαρών ανδρών. Οι καταγγέλλοντες μίλησαν για τις ερωτικές επιθέσεις και πιέσεις που υφίσταντο από τον Λιβάιν.

Ο Λιβάιν ακόμα και σήμερα αρνείται τις κατηγορίες, αλλά η καριέρα του φαίνεται να έχει τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ