Ντομινίκ Μπάιερ: «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αλλά οι απαιτήσεις είναι εκτός λογικής»

Gazzetta team
Ντομινίκ Μπάιερ: «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αλλά οι απαιτήσεις είναι εκτός λογικής»
Ο νέος CEO της Interwetten μίλησε στο gazzetta.gr για το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας όσον αφορά τις στοιχηματικές εταιρείες, τις δράσεις και τα σχέδια της εταιρείας στην χώρα μας αλλά και το όραμά του.

Η αλλαγή είχε αποφασιστεί από τον Δεκέμβριο. Επίσημα όμως ανέλαβε από την 1η Απριλίου. Ο Ντόμινικ Μπάιερ είναι ο νέος CEO της Interwetten. Στα 27 του τον εμπιστεύτηκαν για να οδηγήσει ένα από τα πιο αξιόπιστα brands παγκοσμίως στο χώρο του Οnline Gaming ακόμα ψηλότερα. Η Ιnterwetten έχει παράδοση και πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Ντόμινικ Μπάιερ επισκέφτηκε την χώρα μας.

Ο νέος CEO της Interwetten μίλησε στο gazzetta.gr για τα σχέδια και το όραμα που έχει για την εταιρεία, τις επενδύσεις που θέλει κάνει στην Ελλάδα αλλά είναι δύσκολο να συμβεί εξαιτίας του αυστηρού νομοθετικού πλασίου αλλά και τις δράσεις που ετοιμάζει στην χώρα μας.

Πρόσφατα αναλάβατε το ρόλο του CEO. Ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία;
«Υπάρχουν αρκετά πράγματα ου θέλουμε να πετύχουμε. Εχουμε αρκετά πλεονεκτήματα. Ενα από αυτά είναι η τεχνολογία που έχουμε σε σχέση με άλλες εταιρείες. Είμαστε στην αγορά για περισσότερο από 20 χρόνια και είμαστε σε θέση να έχουμε την δική μας τεχνολογία. Κι αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε πιο γρήγορα και πιο εύκολα στις ανάγκες της αγοράς από τους ανταγωνιστές μας.

Ναι η Bet365 και η Bwin είναι μεγάλες εταιρείες που πρέπει να ανταγωνιστούμε. Είναι μεγάλα πλοία, άλλα όπως γνωρίζετε τα μεγάλα πλοία δεν έχουν και την ικανότητα να κινούνται γρήγορα. Χρειάζονται χρόνο για αρκετά πράγματα. Εμείς μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο γρήγοροι.

Είμαστε μια πιο mid-size εταιρεία σε σχέση με άλλες του χώρου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να είμαστε μαχητές. Για να το συγκρίνουμε και με το ποδόσφαιρο. Η Bwin είναι η Μπάγερν Μονάχου κι εμείς είμαστε η Αϊντραχτ. Αλλά η Αϊντραχτ έφτασε στα ημιτελικά του Europa League. Οπότε εάν είμαστε ένα γρήγορο καράβι και είμαστε ευέλικτοι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Και υπάρχει τόσος χώρος στην αγορά που μπορούμε να ξεχωρίσουμε.

Η Interwetten έχει μεγάλες προοπτικές κι έχει ταυτόχρονα μεγάλη ιστορία. Δείτε στην Ελλάδα για παράδειγμα βρισκόμαστε εδώ σχεδόν 20 χρόνια. Στην Ισπανία έχουμε συνεργασίες με την Μπαρτσελόνα, την Εσπανιόλ, την Σεβίλλη... Στην Γερμανία και την Αυστρία ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες στο διαδίκτυο».



Υποθέτω ότι την ιστορία σας και την παράδοσή σας θα την «χρησιμοποιήσετε» στο μέλλον...
«Φυσικά. Αυτό και την εμπιστοσύνη που έχουμε φτιάξει με τους πελάτες μας. Εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία και τα φέρουμε πιο κοντά στον 21ο αιώνα τότε θα κάνουμε αρκετά πράγματα».

Μιλήσατε για την Ελλάδα και για το γεγονός ότι είστε 20 χρόνια στην χώρα μας. Τι πλάνα έχετε για την Ελλάδα;
«Το δύσκολο με την χώρα σας έχει να κάνει με τη νομοθεσία. Για μας ως εταιρεία είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα. Η σταθερότητα και η νομοθεσία. Κι αν δεν έχω ένα σταθερό νομικό πλαίσιο πως μπορώ να ξέρω τι μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια από τώρα; Οπότε αρχικά πρέπει για εμάς να έχουμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις στοιχηματικές εταιρείες. Εάν κοιτάξεις τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Δανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία θα διαπιστώσεις πως βρήκαν λύσεις για το θέμα του στοιχηματισμού στις αγορές τους -που κατά τη γνώμη μου ειδικά στη Δανία και στην Ισπανία δουλεύουν εξαιρετικά».

Και προφανώς κάτι τέτοιο μειώνει και τον παράνομο στοιχηματισμό...
«Ακριβώς. Εάν έχεις ένα σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο τότε «σκοτώνεις» την μαύρη αγορά και τον παράνομο στοιχηματισμό... Εάν έχεις μια δίκαιη αγορά που όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, κάτι το οποίο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι αυστηρή νομοθεσία, τότε είναι μια τέλεια συνθήκη. Που όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως να το κάνουν.

Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν συνέχεια αλλαγές. Του τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνεις...

Οπως ξαναείπα. Το πιο σημαντικό για εμάς -ακόμα και από επενδυτική οπτική- είναι η σταθερότητα. Σταθερότητα επίσης δεν σημαίνει πως λειτουργούμε κάτω από ένα νομικό πλαίσιο και το συζητάμε ξανά σε πέντε χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε σε συζητήσεις για το “παιχνίδι” και το πως μπορούμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη αγορά πιο ελκυστική.

Πρέπει να ξέρω τι πρέπει να δώσω, τι μπορώ να “πάρω” ώστε να φτιάξω ένα business plan. Πως μπορώ να φτιάξω ένα business plan πενταετίας στην Ελλάδα ενώ δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε 3-4 μήνες;»

Θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα; Είναι ένας από τους στόχους σας;
«Ναι, θα το θέλαμε και γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ. Και θα είχαμε επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα εάν η αγορά και οι φόροι μας βοηθούσαν. Με το να δίνουμε το 35% σε φόρους πως μπορεί μια εταιρεία να βγάλει κέρδος. Ουσιαστικά είναι αδύνατο! Και όταν σου λένε ότι πρέπει να δώσεις άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για να πάρεις άδεια, πως είναι δυνατό να κάνεις business στην Ελλάδα;

Με αυτή τη πολιτική στο τέλος θα μείνει η Ελλάδα με 2-3 εταιρείες κάτι το οποίο δεν είναι κοντά σε αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ότι έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Δεν είναι δίκαιο και βλέποντας και άλλες αγορές, για παράδειγμα αυτή της τεχνολογίας, βλέπεις πως υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτή του στοιχηματισμού. ΟΚ, καταλαβαίνω ότι υπάρχει διαφορά όμως νομίζω ότι οι απαιτήσεις είναι εκτός λογικής...
Για εμάς είναι η ελληνική αγορά είναι σημαντική. Εχουμε αρκετά χρόνια που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για εμάς. Στην Ελλάδα έχουμε το δίκτυο μας, έχουμε τους συνεργάτες μας, έχουμε ιστορία. Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο. Αλλά όσο η πιθανότητα κέρδους είναι μικρή δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις...»

Τι θα κάνατε εάν ήσασταν Υπουργός στην Ελλάδα για το θέμα του στοιχηματισμού;
«Γενικά είναι η νομοθεσία. Στη συνέχεια τα 5 εκατομμύρια για μια άδεια νομίζω είναι εκτός λογικής επίσης. Πως μια μικρή εταιρεία μπορεί να μπει στην αγορά όταν της ζητάς 5 εκατομμύρια αρχικά; Ευτυχώς εμείς είμαστε μια μεγάλη εταιρεία και μπορούμε να ανταποκριθούμε αλλά μια μικρή; Και πως βοηθάει αυτό τον ανταγωνισμό; “Σκοτώνεις” κάθε μικρή εταιρεία το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να “σκοτώνεις” και τον ανταγωνισμό. Και όταν “σκοτώνεις” τον ανταγωνισμό, τότε αυτό δεν είναι καλό νέο για οποιαδήποτε αγορά. Αυτό είναι το πρώτο που θα έκανα...»

Και το δεύτερο;
«Οι φόροι. Για μένα το 35% είναι τρομερά υψηλό ποσοστό. Δείτε τι έγινε στην Ισπανία. Ειχαν υψηλή φορολογία με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην μπορούσαν να βγάλουν κέρδη, αύξησαν την γκανιότα κι έτσι οι offshore εταιρείες που δεν είχαν φορολογία “έπαιρναν” όλη τη πελατεία. Εδιναν καλύτερες αποδόσεις κι αγορές κι έτσι έπαιρναν και όλα τα λεφτά. Τι έκανε λοιπόν η Ισπανική κυβέρνηση; Μείωσαν την φορολογία στο 20% που είναι μια τεράστια διαφορά για τις στοιχηματικές εταιρείες. Κι έτσι κατάφεραν να αφήσουν στο περιθώριο την μαύρη αγορά αλλά και τις offshore εταιρείες. Ολοι παίζουν στην Ισπανία με τους ίδιους κανόνες... Ολοι ξέρουν το πλάνο, τις άδειες και είναι ένας καλός κανονισμός. Κι αυτό είναι που λέω ξανά. Πως εάν δεν έχεις ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις πιο ισχυρή την μαύρη αγορά. Εάν όμως κάνεις ένα πιο ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο, τότε στο τέλος ο χρήστης θα βρει αυτό που θέλει στις νόμιμες εταιρείες και όχι στην μαύρη αγορά».

Δηλαδη το ισπανικό μοντέλο είναι ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα;
«Ναι θα έλεγα για την Ισπανία ή την Δανία».

Ποια είναι τα σχέδιά σας αναφορικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων σας στην Ελλάδα; Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
«Ναι έχουμε αρκετά σχέδια. Τα συζητάμε για την επόμενη σεζόν αλλά ακόμα δεν μπορούμε να τα αποκαλύψουμε. Εχουμε μεγάλη όρεξη γι' αυτό. Θα κάνουμε κάτι ενδιαφέρον να είστε σίγουροι γι' αυτό».

Θα θέλατε να μας σχολιάσετε το προφίλ του Έλληνα παίκτη και πως θα τον χαρακτηρίζατε;
«Το πρώτο που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη στοιχηματική δραστηριότητα. Και υπάρχει μεγάλη ιστορία στο στοίχημα στην Ελλάδα. Οι παίκτες είναι αρκετά εκπαιδευμένοι στην Ελλάδα στο στοίχημα».

H Interwetten θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα brands παγκοσμίως στο χώρο του Online Gaming, με τεράστια παράδοση και με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα. Πως σχολιάζετε τη δραστηριότητα της Interwetten στη χώρα μας;
«Γενικά είμαστε τρομερά χαρούμενοι με τους συνεργάτες και τις συνεργασίες που έχουμε στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία μας είναι πως ότι κάνουμε το κάνουμε για αρκετό καιρό. Σεβόμαστε τους συνεργάτες μας και τους πελάτες μας. Αυτή είναι η αξία μας. Και στο τέλος αυτό μετράει. To μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως η Interwetten είναι η πιο αξιόπιστη εταιρεία. Κάνοντας μια έρευνα σε Ισπανία και Γερμανία διαπιστώθηκε πως δεν έχει δημιουργεί ποτέ το παραμικρό θέμα με πληρωμές ή με λάθη παικτών που μας το εξήγησαν. Είμαστε δίκαιοι στους συνεργάτες και στους πελάτες μας».