Οι τελευταίες ώρες της Πομπηίας μέσα από ένα μοναδικό animation (vid)

Οι τελευταίες ώρες της Πομπηίας μέσα από ένα μοναδικό animation (vid)
Οι δραματικές τελευταίες στιγμές των χιλιάδων κατοίκων της Πομπηίας μεταφέρονται με γλαφυρό τρόπο στο σήμερα μέσα από ένα μοναδικό animation video, που μάς βάζει στη θέση όσων έζησαν την τρομακτική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η τρομακτική έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. ήταν η αιτία του αφανισμού από τον χάρτη της ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας αλλά και του λιμανιού της, Ερκολάνου, κοστίζοντας τη ζωή σε αρκετές χιλιάδες κατοίκων κάθε ηλικίας που δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.

Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν κυριολεκτικά σαρωτική, καθώς τα πυροκλαστικά κύματα που ακολούθησαν την ηφαιστειακή έκρηξη αποτέλεσαν την κύρια αιτία θανάτου για τους περισσότερους κατοίκους που δεν πρόλαβαν ή δε θέλησαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και να τραπούν σε φυγή.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ιστορικών, τις ημέρες πριν την μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου, που δέσποζε σε ύψος 1.280 μέτρων, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την ακμάζουσα και πλούσια πόλης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν πολύ έντονη, προϊδεάζοντας αρκετούς για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, ενώ η πλειοψηφία συνέχισε κανονικά τη ζωή της.

Το πρωί, όμως, της 24ης Αυγούστου, η έκρηξη του Βεζούβιου, αφάνισε μόλις μέσα σε μερικές ώρες τα πάντα, καθώς τα στρώματα τέφρας σε συνδυασμό με τις πτώσεις χιλιάδων βράχων και πετρωμάτων, προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στην Πομπηία, θάβοντας από κάτω τους σχεδόν 1.500 Ρωμαίους και σκλάβους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που εκλύθηκε λόγω της έκρηξης ήταν 100.000 φορές μεγαλύτερη από όση εκλύθηκε μετά τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ενώ τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην πόλη περιγράφει με γλαφυρό και πλήρως παραστατικό τρόπο το animation που δημιουργήθηκε από κοινού από το Μουσείο της Μελβούρνης και την Zero One Animation.