Η Κλέλια Ρένεση απαγγέλει βαθιά συγκινημένη τον Εθνικό Ύμνο στο μέρος όπου γράφτηκε (pic)

Gazzetta team
Η Κλέλια Ρένεση απαγγέλει βαθιά συγκινημένη τον Εθνικό Ύμνο στο μέρος όπου γράφτηκε (pic)
Λένε πως οι τόποι δεν είναι απλή ύλη, δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και ακουμπάμε, αλλά έχουν ψυχή η οποία φτιάχνεται κάθε μέρα από τους ανθρώπους που πατάνε στο κάθε έδαφος. Κάποια μέρη μάλιστα έχουν πολύ μεγαλύτερη ψυχή από άλλα.

Η Ζάκυνθος εν προκειμένω είναι το νησί όπου γράφτηκε ο Ύμνος Εις Την Ελευθερία, οι λέξεις που αργότερα συνδέθηκαν με όλο το παρελθόν της Ελλάδας. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τους στίχους στο λόφο του Στράνη και σχεδόν 2 αιώνες μετά, η Κλέλια Ρένεση βρέθηκε εκεί για να απαγγείλει αυτά τα ιερά πια λόγια.

Σε μια εκδήλωση που έγινε στον τόπο όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, στο πλαίσιο των 200 ετών από το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης, η Κλέλια Ρένεση απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο και σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο Instagram εξέφρασε τη βαθιά της συγκίνηση και ευγνωμοσύνη που μπόρεσε να συμμετέχει σε αυτό και να το κάνει πατώντας στο λόφο όπου γράφτηκε η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

«200 χρόνια απ' την Ελληνική Επανάσταση / σ΄ αυτό το σημείο , στο λόφο του Στράνη / στο νησί της Ζακύνθου, γράφτηκε ο Ύμνος εις την Ελευθερία από τον Διονύσιο Σολωμό, ακούγοντας τις κανονιές από το Μεσολόγγι. Αργότερα έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Μεγάλη χαρά και τιμή να μπορώ να απαγγέλλω αυτό το μεγαλειώδες ποίημα στον τόπο που γεννήθηκε απ' τα σπλάχνα του ποιητή. Ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους για την κίνηση αυτή και την επιμέλεια αυτής της προσπάθειας.

Τα λόγια είναι πιο μεγάλα απ τον άνθρωπο/ τα χρόνια δεν έσβησαν τα σημάδια τους / ο κραδασμός τους ακόμα σε δονεί/ ίσως να βαράνε ακόμα τα κανόνια σκέφτεσαι καθώς η μέρα φεύγει κι ίσως ο Διονύσιος Σολωμός κάνει ακόμα περίπατο στο λόφο του Στράνη κουβαλώντας τον πόνο της ανθρωπότητας».

Πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ