Ο στρατηγός από το Τσέρνομπιλ εξιστορεί πως μοιάζει η απόλυτη καταστροφή (vid)

Gazzetta team
Ο στρατηγός από το Τσέρνομπιλ εξιστορεί πως μοιάζει η απόλυτη καταστροφή (vid)
Ένας στρατηγός θυμάται πως ένιωσε όταν είδε από ψηλά τον αντιδραστήρα που είχε ανατιναχτεί στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Η νέα παραγωγή του HBO ζωντανεύει ξανά τον εφιάλτη του Τσέρνομπιλ. Τον Απρίλιο του 1986 ο αντιδραστήρας 4, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, καταστράφηκε και η σειρά αποτυπώνει τον όλεθρο που ακολούθησε.

Ο στρατηγός, Νικολάι Ταρακάνοφ, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές και επέβλεπε τη λειτουργία απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων.

Ο ίδιος μίλησε στο RT.com κι ανέφερε πως η σειρά είναι απίστευτα κοντά στην πραγματικότητα. Ο ίδιος εξιστορεί την ιστορία όπως την έζησε και στέκεται στην θυσία των στρατιωτών του.

«Πέρασα τρεις μήνες στο Τσέρνομπιλ. Το πιο δύσκολο κομμάτι από αυτά που θυμάμαι ήταν όταν φτάσαμε με ελικόπτερα. Κοιτάξαμε πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό που είδαμε ήταν απλά τρομακτικό. Δεν μπορούσα καν να σκεφτώ κάτι σαν αυτό που αντίκρισα. 300.000 κυβικά μέτρα εδάφους γύρω από το εργοστάσιο πάρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε φορτηγά κι έπειτα μεταφέρθηκαν σε χώρους ταφής. Αντικαταστάθηκαν με 300.000 κυβικά μέτρα θρυμματισμένης πέτρας, η οποία σφραγίστηκε σε σκυρόδεμα και καλύφθηκε με βαριές πλάκες από σκυρόδεμα.

Με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της ραδιοενέργειας έπεσαν δραματικά και μπορέσαμε να πούμε στους στρατιώτες ότι μπορούμε να πλησιάσουμε. Επίσης, οι επιστήμονες έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ωστόσο, οι απλοί στρατιώτες ήταν οι πραγματικοί ήρωες. Σε όλους δόθηκε η δυνατότητα της επιλογής, είχαν τη δυνατότητα ν' αρνηθούν να δουλέψουν στον σταθμό. Ωστόσο, όλοι ρίσκαραν τις ζωές τους για να βοηθήσουν: "Κανένας δεν θα σας κρίνει, γιατί πρόκειται για τις ζωές σας κι εγώ είμαι υπεύθυνος γι' αυτές", τους είπα» και συνέχισε:

«Θυμάμαι ότι είχα κοπεί και για μήνες δεν έκλεινε η πληγή. Έπαιρνα δεκάδες χάπια κι ακόμα παίρνω. Ο χαρακτήρας στη σειρά μοιάζει πολύ με μένα, έγινε εξαιρετική δουλειά στο κάστινγκ, μόνο το τέλος είναι λίγο διαφορετικό».