Πέρασαν 9 χρόνια από την τραγωδία της Marfin (pics & vid)

Gazzetta team
Πέρασαν 9 χρόνια από την τραγωδία της Marfin (pics & vid)
Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Ένας άνδρας, δύο γυναίκες κι ένα αγέννητο μωράκι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το κτίριο όπου εργάζονταν τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από επεισόδια που ξέσπασαν.

Η οδός Σταδίου πλημμυρισμένη από πλήθος κόσμου. Μία από τις μεγαλύτερες πορείες που είχαν γίνει ποτέ στην Αθήνα ενάντια στην επικείμενη ψήφιση του πρώτου Μνημονίου βάφτηκε με αίμα.

Μέσα από το πλήθος ξεπήδησε μία ομάδα 23 κουκουλοφόρων, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» και το υποκατάστημα της τράπεζας marfin στην οδό Σταδίου 23. Οι κουκουλοφόροι έσπασαν τα τζάμια και πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στο κτίριο.

Στο εσωτερικό της τράπεζας βρίσκονται 8 υπάλληλοι.

Οι μαρτυρίες προκαλούν ανατριχίλα. Οι υπάλληλοι καλούσαν γνωστά τους πρόσωπα για τους «αποχαιρετίσουν», ενώ προσπάθησαν να βγουν στο μπαλκόνι και να πηδήξουν, ώστε να σωθούν από την φωτιά και τους καπνούς.

Οι 5 από αυτούς θα απεγκλωβιστούν από το φλεγόμενο κτίριο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. Όμως τρεις νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί θα χάσουν άδικα την ζωή τους.

Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών), η οποία ήταν έγκυος, ήταν τα θύματα αυτής της θανατηφόρας επίθεσης.

«Έμπαινε ο καπνός στο γραφείο του Νώντα. Προσπαθούσε να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, μάλλον για να δει τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Η Αγγελική ήταν διπλά του, μάλλον γιατί ήξερε την κατάστασή της και ήθελε να τη βοηθήσει. Λέμε να φύγουμε, να βρούμε τους άλλους. Έβαλα το σακάκι μου στη μύτη και κρατούσα με το άλλο χέρι την κουπαστή. Κατέβηκα στον άλλο όροφο. Αυτή ήταν η τελευταία επαφή που είχα. Τον Νώντα τον βρήκαν στα σκαλιά, δεν τον έφτασε η ανάσα του και έπαθε ασφυξία... Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, του χεριού της στο πάτωμα. Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι», ανέφερε στην κατάθεσή του ένας μάρτυρας.