Η Μενδώνη λέει πως αυτό που μπήκε στην Ακρόπολη δεν ήταν τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος

Gazzetta team
Η Μενδώνη λέει πως αυτό που μπήκε στην Ακρόπολη δεν ήταν τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος
Για το θέμα της τσιμεντοποίησης της Ακρόπολης που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Η υπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος, ο οποίος όχι μόνον διευκολύνει την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, αλλά παράλληλα προστατεύει την Ακρόπολη.

«Η Επιτροπή Συντήρησης Μηνμείων Ακροπόλεων, με βάση τη μελέτη του Μανώλη Κορρέ, μελετώντας το θέμα των διαδρομών, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις. Σήμερα κατασκευάζονται αυτές οι διαδρομές, οι οποίες δεν είναι από τσιμέντο. Είναι ένας τεχνητός λίθος. Αυτός χρησιμοποιείται και για την αναστήλωση των μνημείων. Έχει περιεκτικότητα 12% τσιμέντο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων. Ο τεχνητός λίθος επιστρώνεται επί των παλαιών διαδρομών, διευκολύνει όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα την προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως για τα ΑΜΕΑ. Αυτό που γίνεται προστατεύει τον βράχο. Οι διάδρομοι με σκυρόδεμα πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 για τους επισκέπτες. Υπάρχει επισκευαστική φάση με σκυρόδεμα και τσιμέντο το 1978. Αυτό έγινε για να διευκολυνθεί ο επισκέπτης, όχι τα ΑΜΕΑ, εξαιτίας της ολισθηρότητας του βράχου. Αυτά τα τσιμέντα εφθάρησαν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή ατυχήματα».

Τα Παναθήναια

Ακολούθως, έκανε αναφορά για την οδό των Παναθηναίων λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι εργοταξιακές. Τα μνημεία της Ακρόπολης αναστυλώνονται δεκαετίες τώρα, με ευθύνη όχι απλώς του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης».

Στο ερώτημα για το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης στην Ακρόπολη, η κ. Μενδώνη είπε ότι αυτό εμπεριέχει «έντονο το υποκειμενικό στοιχείο. Γι’ αυτό ακολουθούμε τη γνώμη και την άποψη των ειδικών». Είπε επίσης ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα δοθούν στο κοινό ο ανελκυστήρας και οι διαδρομές.

Μέριμνα για τους ανθρώπους του πολιτισμού

Σε ότι αφορά στους ανθρώπους του πολιτισμού που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα, έκανε λόγο ότι «για όλα τα επαγγέλματα που πλήττονται θα υπάρχει μέριμνα να αντιμετωπιστούν ώστε να μην είναι μεγάλες οι επιπτώσεις. Ήδη λήφθηκαν μέτρα για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και θα επεκταθούν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την επιδότηση των κενών θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το μητρώο εγγραφής των καλλιτεχνών σχολίασε: «Έκλεισε η πλατφόρμα για εγγραφή του μητρώου καλλιτεχνών. Έκλεισε για να μπορέσει το υπουργείο να πληρώσει τους δικαιούχους. Το μητρώο θα ξανά ανοίξει για να χαρτογραφηθεί το αχαρτογράφητο και θολό τοπίου του πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι θα ξανά ανοίξει στις αρχές του 2021».