Σκέψεις στο ΚΙΝΑΛ για επιστροφή... στο ΠΑΣΟΚ: Τα ονόματα που «παίζουν» για την ηγεσία

Gazzetta team
Σκέψεις στο ΚΙΝΑΛ για επιστροφή... στο ΠΑΣΟΚ: Τα ονόματα που «παίζουν» για την ηγεσία
Διεργασίες και ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ, έναν χρόνο πριν το κρίσιμο συνέδριο, που θα εκλέξει πρόεδρο. Τα ονόματα που «παίζουν» για την ηγεσία και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για την επιστροφή στο όνομα «ΠΑΣΟΚ».

Σχεδόν ένας χρόνος απέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, όταν και θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που θα εκλέξει πρόεδρο, αφού λήγει η τετραετής θητεία της Φώφης Γεννηματά στην αρχηγία του κόμματος.

Και παρότι ο χρονικός ορίζοντας είναι μακρινός, ήδη οι διεργασίες και οι ζυμώσεις είναι κάτι παραπάνω από έντονες...

Σε ρεπορτάζ του στο iefimerida.gr, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μόσχοβας κάνει λόγο για έντονο παρασκήνιο, σημειώνοντας πως η δημοσκοπική στασιμότητα γύρω στο 6-6,5%, και παρότι, μάλιστα, διαπιστώνεται φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει ανησυχία στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και, φυσικά, στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, τόσο δημοσκοπικά όσο και πολιτικά. Το γεγονός, δε, ότι υπάρχουν στελέχη που προέρχονται από τον χώρο, αλλά αξιοποιούνται από τη ΝΔ και παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στη Χ. Τρικούπη.

«Θέλουμε κάποιες ηχηρές μετεγγραφές προσώπων, αλλά... δεν έχουμε κάτι», τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ πως παραδέχονται στελέχη του ΚΙΝΑΛ, διαψεύδοντας, πάντως, κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για συνεργασία με τον Σταύρο Κοντονή μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία, με αποτέλεσμα να «φουντώσει» η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα». Και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είναι οι δελφίνοι, που ήδη παίρνουν θέσεις μάχης.

Συζητήθηκε μέχρι και το όνομα του Μώραλη

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ένας είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν υποψήφιος το 2017 για την ηγεσία του κόμματος κόντρα στη Φώφη Γεννηματά (μαζί με Καμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη, Ραγκούση, Γάτσιο, Πόντα) και ήρθε δεύτερος. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος και ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Από τις Βρυξέλλες, δε, φαίνεται να θέλει να επιστρέψει δυναμικά στην Αθήνα η έτερη ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καΐλή.

Επίσης, αντίστοιχες φιλοδοξίες φαίνεται να έχουν ο Μιχάλης Κατρίνης, σταθερός πολέμιος οποιασδήποτε συμπόρευσης με τη ΝΔ, όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αντιτίθεται στη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να το σκέφτεται, ενώ από την πτέρυγα των «παπανδρεϊκών» ο Χάρης Καστανίδης δεν φαίνεται να το αποκλείει.

Υπάρχει πάντα, δε, η περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είναι σταθερά ένα από τα φαβορί για να θέσουν υποψηφιότητα. Τόσο ο Γερουλάνος όσο και ο Νίκος Παπανδρέου είχαν αντιπαρατεθεί έντονα με τη Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας την επιστροφή στο όνομα «ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τις συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ (αν για παράδειγμα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Καμίνης), αλλά και στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, στον Πειραιά συζητήθηκε το όνομα του νυν δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Πέτρου Μώραλη, αλλά κανείς δεν επιβεβαιώνει τη σχετική πρόθεση, ακόμη.

Η σκέψη για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ξέρει ότι αν στις εκλογές δεν ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος, θα έχει τελειώσει, και στη Χ. Τρικούπη αρχίζουν και συζητούν δειλά-δειλά την ανάγκη ενός «σοκ» στο κόμμα. Είτε αλλαγή ηγεσίας, είτε αλλαγή ονόματος. Ή και τα δύο.

Ακόμη και στελέχη, μάλιστα, που είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα στην προοπτική «επιστροφής στις ρίζες», με άλλα λόγια στο ΠΑΣΟΚ, αρχίζουν τώρα να αναθεωρούν, βλέποντας ότι το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ «δεν τραβάει» στην κοινωνία. Και εισηγούνται στη Φώφη Γεννηματά να κάνει το μεγάλο βήμα... προς τα πίσω, με το να αλλάξει, δηλαδή, το όνομα του ΚΙΝΑΛ και να επιστρέψει στο «ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το «ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ», με τα χρέη, δηλαδή, του κόμματος, η απάντηση είναι ότι ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στις τράπεζες για να ρυθμιστούν, όπως γίνεται και με ιδιώτες. «Έτσι και αλλιώς το πολιτικό κόστος το έχουμε υποστεί», λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είχαν δώσει προ ετών μάχη περί του αντιθέτου.