Σύνοδος Κορυφής: Μπλόκαρε το προσχέδιο της συμφωνίας η Ελλάδα, ούτε λέξη για Τουρκία!

Gazzetta team
Σύνοδος Κορυφής: Μπλόκαρε το προσχέδιο της συμφωνίας η Ελλάδα, ούτε λέξη για Τουρκία!
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται το πρώτο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία. Τι αναφέρει το απορριφθέν προσχέδιο, ξαναγράφεται η επίμαχη παράγραφος.

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής!

Η Αθήνα μπλόκαρε το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το iefimerida.gr, στο πρώτο κείμενο, που έπεσε στο τραπέζι, «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες». «Έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο draft των συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς και θέλει ακόμα πολλή δουλειά.

Δεν θέλουμε να το δραματοποιήσουμε, θέλουμε, όμως, να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε, ώστε να αλλάξει, για να αντικατοπτρίζει και τις θέσεις της Ελλάδας», τόνισε ακόμη.

Το προσχέδιο

Το Politico, ωστόσο, φέρνει στο «φως» το προσχέδιο, στο οποίο δεν περιέχεται καμία παράγραφος για την Τουρκία!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά προσθέτει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου», καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά, επίσης, «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη και όλα δείχνουν πως έρχεται μια μεγάλη νύχτα...

«Δάκτυλος» Μέρκελ

Εξάλλου, το draft, που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, φαίνεται να είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Η καγκελάριος Μέρκελ, άλλωστε, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε δηλώσει ότι «θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία» και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Λόγω της ελληνικής αντίδρασης, η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45' όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, πιθανότατα για να μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις και ίσως να ξαναγραφεί το προσχέδιο.