Μηταράκης: «Έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό»

Gazzetta team
Μηταράκης: «Έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό»
«Η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ανακοίνωσε 1.000 ευάλωτοι πρόσφυγες από το ΚΥΤ θα φιλοξενηθούν σε πλοία.

Ο Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη Τύπου από τη Μυτιλήνη, ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες με κορονοϊό.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Για το τι μέλλει γενέσθαι, είπε πως χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries, που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, που θα μεταβούν αύριο στο νησί.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίζει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες από τις οποίες ξεκίνησε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε χώρους φιλοξενίας και στην υγειονομική μονάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε: «Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα. Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κυρήξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων. Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο. Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων».

Και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωσε: «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...