Διπλωματικός μαραθώνιος: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με... φόντο τα ελληνοτουρκικά

Gazzetta team
Διπλωματικός μαραθώνιος: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με... φόντο τα ελληνοτουρκικά
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έπειτα από αίτημα της Ελλάδας λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τη διπλωματική αντεπίθεση με τηλεφωνικές επαφές με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.

ΥΠΕΞ: Οι Ευρωπαίοι θα μάθουν τα πραγματικά γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο

Ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τα πραγματικά γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και την οποία ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας ώστε να θωρακιστεί απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Ενημέρωσε και Μίσελ ο Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα

Τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι: «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι, όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της».

Μισέλ σε Ερντογάν: Η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

«Η Ε.Ε. στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ