Τα μέτρα που εξετάζονται υπό τον φόβο της νέας έξαρσης του κορονοϊού (vid)

Gazzetta team
Τα μέτρα που εξετάζονται υπό τον φόβο της νέας έξαρσης του κορονοϊού (vid)
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει εισηγήσεις για την λήψη μέτρα από τους λοιμωξιολόγους και την Πολιτική Προστασία.

Από χθες το πρωί είχε αρχίσει να χτυπάει το... καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα και το απόγευμα με την ανακοίνωση του επίσημου αριθμού τους, άπαντες κατάλαβαν το κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα 50 κρούσματα είχε οριοθετηθεί ως η αφετηρία της ανησυχίας για εξάπλωση και χθες φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Η έκτακτη σύσκεψη

Κάτι που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να καλέσει ευρεία τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης στις πύλες εισόδου της χώρας και τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα, καθώς η χώρα ανοίγει μεν, αλλά οι εστίες αναζωπύρωσης του ιού πολλαπλασιάζονται.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κι ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας από τον κ. Δρακόπουλο.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Παράλληλα, το Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη διήμερη περιοδεία σε Άρτα και Κέρκυρα.

Μέχρι τότε οι υπεύθυνοι θα έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι γίνεται, καθώς θα υπάρχουν αποτελέσματα για τους 50.000 ελέγχους που θα έχουν διενεργηθεί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής...

  • Τοπικά lockdonw όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, κάτι που γίνεται ήδη, απλά θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια.
  • Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων.
  • Τεστ σε όλους όσους μπαίνουν στην χώρα από τον Προμαχώνα.
  • Τεστ σε όλους τους εποχικούς εργαζομένους και κυρίως σε όσους προέρχονται από τα Βαλκάνια.
  • Αύξηση των ελέγχων και των προστίμων, αυστηροποίηση των μέτρων και