Σαμαράς: «Όχι στους λαθροεισβολείς»

Gazzetta team
Σαμαράς: «Όχι στους λαθροεισβολείς»
Ακραία ρητορική, με χαρακτηρισμούς όπως «λαθρομετανάστες» και «εισβολείς», χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ για το «λαθρομεταναστευτικό», όπως επιμένει να το αποκαλεί.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το ζήτημα αυτό ως το «μοναδικό ψεγάδι» στη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης.

«Είναι λαθρομεταναστευτικό το πρόβλημα, έτσι το λέω εγώ. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες, που είναι, πλέον, ελάχιστοι, οι άλλοι είναι οι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες. Κριτές, που σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μάλιστα, χρειάζεται άμεσα να γίνει διαχωρισμός των «παράνομων» και να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για απονομή ασύλου και επαναπατρισμό όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις.

«Η χώρα μας υφίσταται έναν άτυπο λαθρο-εποικισμό, αυτό δεν αλλάζει εύκολα, θέλει χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κονδυλοφόροι του αποκαλούν αυτές τις απόψεις ακροδεξιές. Εμείς λέμε αυτά που λέει ο Μακρόν, ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του μεταρρυθμιστικού κέντρου στην Ευρώπη, είναι και αυτός ακροδεξιός; Ούτε τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού δεν σεβάστηκαν, τον κατήγγειλαν ως ρατσιστή», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, δε, στην τριετία 2012-14, όταν η ΝΔ ήταν στη κυβέρνηση και είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «τότε, ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολλοί περισσότεροι παρά το γεγονός ότι τότε μαίνονταν ο πόλεμος στη Συρία. Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά που ήταν "δύο βήματα". Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη -σε Μάλτα και Ιταλία. Γιατί;

Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν. Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω -ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν- πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα. Και από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας -όχι μέσω Τουρκίας. Και το σημαντικότερο: Τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας».

Οι ατάκες του Αντώνη Σαμάρα φαίνεται πώς άρεσαν πολύ στους συνέδρους, που τον καταχειροκρότησαν. Ειδικά, δε, όταν ακούστηκε η λέξη «λαθρομετανάστες».