Έσπασαν ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα: Υποχώρησαν κάτω από το 2% (vid)

Gazzetta team
Έσπασαν ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα: Υποχώρησαν κάτω από το 2% (vid)
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κάτω από το επίπεδο του 2%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που κάποτε βρέθηκε αντιμέτωπη με μια χαώδη έξοδο από την ευρωζώνη είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά ομολόγων του κόσμου.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρασύροντας πτωτικά τις αποδόσεις και άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς μια σειρά από αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προετοιμάζουν το έδαφος για τη σημερινή συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo που ανακοινώθηκε σήμερα. Χθες, η έρευνα για τον προκαταρκτικό δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη ήταν πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη αυτό τον μήνα.

Αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters αναμένουν μείωση των επιτοκίων μόνο τον Σεπτέμβριο, τα αδύναμα στοιχεία έχουν εντείνει τις πιέσεις στους αξιωματούχους της ΕΚΤ και έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος.

Έρχεται αναβάθμιση από την Moody's

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, η Moody's.

Το χρέος της χώρας είναι αισθητά πιο βιώσιμο λόγω των μέτρων ελάφρυνσης, ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει αισιοδοξία για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με την προϋπόθεση να συνεχίστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.

Αν η νέα κυβέρνση εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί τότε η αναβάθμιση είναι εφικτή, ενώ και η ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα θα είχε θετικό αντίκτυπο, επισημένει η Moody's και προειδοποιεί πως αντίθετα, η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με αρνητική αξολόγηση αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, εκφράζεται αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας χάρη στην πολιτική της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να προσελκύσει επενδυτές και να μειώσει την επιβαρυντική φορολόγηση.

«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαϊους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής σύνεχης, είναι απαραίτητα στοιχεία για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Moody's, Κάθριν Μουελμπρόνερ, και συνεχίζει:

«Παρότι αναμένουμε πως το χρέος να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει αρκετά υψηλό και η Ελλάδα, ίσως, χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα».

Στα δυνατά στοιχεία της Ελλάδας περιλαμβάνονται ο σχετικά εύπορος πληθυσμός, ένα θετικό προφίλ εξυπηρέτησης χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το υψηλό χρέος και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη, ενώ και ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πορεία βελτίωσης, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση.

Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των μείον 44,3 μονάδων βάσης.