Σκληρή απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: «Θα υπάρξει σοβαρό τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Gazzetta team
Σκληρή απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: «Θα υπάρξει σοβαρό τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
«Δεν μιλάω μόνος μου αλλά έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και πολλές χώρες της περιοχής που σέβονται το διεθνές δίκαιο», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες».

Μιλώντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Τσίπρας απάντησε στη δήλωση Ερντογάν πως «μιλάει μόνος του και οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν έρθω εδώ με πληροφόρησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε μια δήλωση για μένα, ότι μιλάω μόνος μου. Δεν μιλάω μόνος μου αλλά έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και πολλές χώρες της περιοχής που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης ατελέσφορης» καθώς «είναι ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άδοξες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μιας χώρας. Αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου καλό θα ήταν να σταματήσουν εδώ».

«Όπως προείπα, θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή που είναι επιδίωξή μας. Απευθυνόμενος στους Έλληνες οπλίτες και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεών μας στην Κύπρο να στείλω ένα μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, θα έχει συνέπειες», τόνισε.

«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το δικαίωμά της να αξιοποιεί τους πόρους της», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «υπηρετείτε σε μια ιστορική φρουρά και δύναμη. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου. Εκπροσωπείτε και πολύ σημαντικές αξίες, που πρεσβεύει η Ελλάδα διεθνώς, του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη».

«Η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες. Όλοι εσείς, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείτε την κινητήριο δύναμη. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνησή σας», τόνισε.

«Να θυμάστε πάντα ποια είναι η σημαία και ποιες είναι οι αξίες που εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP, σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα για πιθανή πρόθεση της Άγκυρας για γεώτρηση στο Καστελόριζο είπε: «Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις».

«Οτιδήποτε και να πει (ο Αλέξης Τσίπρας), εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον χαβά του ο Ερντογάν: «Ο Τσίπρας μιλάει μόνος του»

Στην ένταση για τα ενεργειακά στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν, αγνοώντας ουσιαστικά τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το Καστελόριζο!

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για πιθανή πρόθεση της Άγκυρας για γεώτρηση στο Καστελόριζο είπε: «Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις», είπε.

«Οτιδήποτε και να πει (ο Αλέξης Τσίπρας), εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: reader.gr