Γιώργος Δαβάκης: Ο Πειραιάς για μένα είναι τα πάντα

Gazzetta team
Γιώργος Δαβάκης: Ο Πειραιάς για μένα είναι τα πάντα
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του με αφορμή την υποψηφιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» και μιλήσαμε μαζί του για τον Πειραιά που τόσο αγαπά.

Ο Γεώργιος Δαβάκης είναι ένας άνθρωπος με εντυπωσιακό βιογραφικό.

Γιος του Πειραιώτη ήρωα πτεράρχου Κ. Δαβάκη, σπούδασε Μηχανικός Αεροσκαφών στη Σχολή Ικάρων / ΣΜΑ και Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην καριέρα του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διοικητής και Πρόεδρος ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) του Υπουργείου Υγείας, Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κανονισμών και Επιλύσεως Διαφορών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΚΕΔ/ΕΠΟ – Πρωτοβάθμιο Αθλητικό Δικαστήριο) Μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ), Συνεργάτης του Υπουργού και Βουλευτή Λακωνίας αείμνηστου Δημητρίου Δαβάκη.

Από το 2002 μέχρι σήμερα εκλέγεται συνεχώς Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Προσωπικού, Καταστημάτων & Διεθνών Σχέσεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής, Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, Γενικός Γραμματέας του Αθλητικού Οργανισμού Πειραιά κ.α. Από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2017 εκλέχτηκε με το Συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» του Γιάννη Μώραλη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και τον Μάρτιο του 2017 επανεκλέγεται Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου με ποσοστό 90%, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Εμείς τον συναντήσαμε στο γραφείο του με αφορμή την υποψηφιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ», του δημάρχου Γιάννη Μώραλη και μιλήσαμε μαζί του για τον Πειραιά που τόσο αγαπά.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για ακόμη μία φορά σε μία πόλη όπως ο Πειραιάς, η οποία έχει πολλά προβλήματα. Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη δυσκολία;

Προβλήματα έχουν όλες οι πόλεις και όχι μόνο ο Πειραιάς. Σίγουρα επειδή εκλέγομαι Δημοτικός Σύμβουλος από το 2002 μπορώ να πω ότι τα προβλήματα τα γνωρίζω, άλλα έχουν αντιμετωπισθεί και άλλα έχουν βγει στη πορεία. Και το λέω αυτό επειδή η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος του Πειραιά είναι το κυκλοφοριακό το οποίο επιδεινώθηκε με τα έργα που γίνονται στη πόλη για το ΜΕΤΡΟ και το ΤΡΑΜ. Τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως της έλλειψης ελεύθερων χώρων και Πρασίνου, της έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών κλπ, έχουν εντοπισθεί και για πολλά από αυτά έχουν δρομολογηθεί λύσεις από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, με πιο πρόσφατη την εξαγορά από το Δήμο δύο μεγάλων οικοπέδων, το ένα στο Νέο Φάληρο έκτασης 5,5 στρεμμάτων που θα γίνει χώρος Πρασίνου και αναψυχής και το άλλο στα Καμίνια έκτασης ενός στρέμματος που θα γίνει σύγχρονος παιδικός σταθμός.

Τι σημαίνει για εσάς Πειραιάς;

Πειραιάς για μένα είναι τα πάντα. Είναι ο τόπος μου, η οικογένειά μου, η δραστηριότητά μου, όλη μου η ζωή. Δεν ξέρω αν θα υπήρχα εάν δεν υπήρχε ο Πειραιάς. Είμαι τόσο δεμένος με αυτή τη πόλη, τόσο δοσμένος σε αυτήν που ότι και να πω είναι λίγο.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Πειραιά; Ποιό έργο θέλετε να δείτε ολοκληρωμένο μέσα στην επόμενη τετραετία;

Για ένα Πειραιώτη Πειραιωλάτρη όπως εγώ, είναι φυσικό να ονειρεύεται για τον Πειραιά τα καλύτερα. Θέλω τον Πειραιά να είναι η ΠΡΩΤΗ πόλη σε όλα, να είναι ΝΙΚΗΤΗΣ σε κάθε περίπτωση, να είναι μια κατηγορία μόνος του. Ο Πειραιάς είναι Πειραιάς. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πάντα στη κορυφή. Όσον αφορά για το πιο έργο επιθυμώ να ολοκληρωθεί την επόμενη τετραετία, δεν είναι ένα αλλά πολλά τα οποία όχι απλά επιθυμώ αλλά πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν γιατί ήδη έχουν δρομολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη της οποίας είναι τιμή μου που είμαι μέλος. Αυτά τα έργα είναι ο Πύργος του Πειραιά και η πρώην Ράλλειος που θα πάψουν πλέον να είναι κτήρια – φαντάσματα. Επίσης θα αλλάξει εικόνα το Μικρολίμανο και η περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Πιστεύω επίσης ότι θα λειτουργήσουν στη πόλη μας το ΜΕΤΡΟ και το ΤΡΑΜ, που έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα, χωρίς καμία ευθύνη του Δήμου.

Ο κόσμος του Πειραιά σας εμπιστεύεται με την ψήφο του πάρα πολλά χρόνια. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που τον κάνει να σας δείχνει έμπρακτα την στήριξή του;

Όπως είπα και προηγουμένως εκλέγομαι συνεχώς από το 2002. Επί 18 σχεδόν χρόνια ο Πειραϊκός Λαός με ζει, με γνωρίζει και φυσικά με κρίνει. Και όπως είπατε με στηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει πως είμαι έντιμος, δεν έχω πει ποτέ ψέματα στο κόσμο και το Γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για τον καθένα ανεξάρτητα από το τι πιστεύει! Αυτό φαίνεται και από την καθολική αποδοχή που έχω στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου εκλέχτηκα Πρόεδρος με το συντριπτικό ποσοστό 90%.

Έχετε γνωρίσει στα χρόνια που ασχολείστε με τα κοινά πολλούς δημάρχους. Ποια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίσατε στον Γιάννη Μώραλη και σε τι διαφέρει σε σχέση με τους προηγούμενους;

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πιστεύω πως όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά προσπάθησαν για το καλό του. Τον Γιάννη Μώραλη όμως τον ξεχωρίζω γιατί έχει ένα δικό του τρόπο να προχωρά τα διάφορα ζητήματα του Δήμου και να πετυχαίνει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό σίγουρα συμβαίνει γιατί προέρχεται από τον Ιδιωτικό Τομέα και γι’αυτό έχει μάθει να δουλεύει διαφορετικά. Νομίζω ότι αυτό είναι το δυνατό σημείο του Δημάρχου και ότι αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τους προηγούμενους. Οφείλω να πω ότι ο Γιάννης Μώραλης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση Δημάρχου, με πρακτική σκέψη, επαγγελματική μεθοδολογία και επιμονή στην επίτευξη του κάθε στόχου.

Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική θα βοηθήσει τους Δήμους να διοικηθούν και τελικά να λειτουργήσουν καλύτερα ή όχι;

Ευθύς εξαρχής θα πω αυτό που έχω πει από τη πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Δηλαδή ότι αυτό που θα γίνει είναι να διαλυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες δεν θα μπορούν να διοικήσουν τους Δήμους ή τις Περιφέρειές τους θα είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με ετερόκλητα στοιχεία και οι αποφάσεις δεν θα είναι προϊόν συνεργασίας αλλά πολύ φοβάμαι, συναλλαγής. Σίγουρα η Απλή Αναλογική ακούγεται ως το καλύτερο Εκλογικό Σύστημα. Στη πράξη όμως και με τα δεδομένα της Ελληνικής Κοινωνίας δεν δείχνει ώριμη για τέτοιου είδους υπερβατικές συνεργασίες, θα είναι καταστροφή.

Είστε ένας πάρα πολύ δραστήριος άνθρωπος. Περιγράψτε μας μία μέρα της καθημερινότητάς σας.

Σίγουρα είμαι ένας δραστήριος άνθρωπος γιατί από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου δεν θυμάμαι ποτέ να είμαι αργόσχολος. Πάντα εύρισκα κάτι να κάνω. Και είτε ήμουν υποχρεωμένος λόγω εργασίας μου είτε όχι έκανα πάντοτε κάτι δημιουργικό. Μετά από τόσα χρόνια που έχω συνηθίσει σ’αυτό το ρυθμό δεν είναι δυνατόν να αλλάξω τώρα. Ξυπνάω πολύ νωρίς, ενημερώνομαι από το διαδίκτυο πλέον για τις εξελίξεις της ημέρας και πηγαίνω στο γραφείο μου πολλές δε φορές νωρίτερα και από τους εργαζόμενους. Ασχολούμαι με τα τρέχοντα ζητήματα της ημέρας, κάνω τις επαφές μου δεχόμενος Δημότες και στη συνέχεια επισκέπτομαι περιοχές του Πειραιά για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί και να μιλήσω με τον κόσμο για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Στη συνέχεια επιστρέφω στο Γραφείο, ενημερώνω το Δήμαρχο και συζητάμε για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν στα ζητήματα που μου τέθηκαν από τους Δημότες. Τις απογευματινές ώρες παρακολουθώ διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο Πειραιά και αργά το βράδυ καταλήγω σπίτι μου.

Κύριε Δαβάκη εμείς δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές για να συνεχίσετε αυτό που κάνετε για τον Πειραιά.

Εγώ σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι καλή δύναμη και σας διαβεβαιώνω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη πρώτη γραμμή για να προασπίσω τα συμφέροντα του αγαπημένου μου Πειραιά και των Συμπολιτών μου.

Πηγή: Jenny.gr