Η στρατηγική Τσίπρα μέχρι τις ευρωεκλογές

Gazzetta team
Η στρατηγική Τσίπρα μέχρι τις ευρωεκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίζοντας χθες το βράδυ την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του, γύρισε την κλεψύδρα ανάποδα κι άρχισε να σκέφτεται μία άλλη ψήφο εμπιστοσύνης αυτή που ζητάει από τον ελληνικό λαό. Ημίχρονο πρώτο οι ευρωεκλογές, ημίχρονο δεύτερο η εθνική αναμέτρηση.

Στην πρώτη μάχη που απέχει μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει ένα σκληρό προεκλογικό αγώνα φέρνοντας την κοινωνία αντιμέτωπη με μία σειρά κρίσιμων διλημμάτων. Και αυτό θα το επιδιώξει συνεχίζοντας τις περιοδείες του, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, τις παρεμβάσεις του στην Βουλή και μέσω της ψήφισης όλων των κρίσιμων κοινωνικών μέτρων που θα πιστοποιήσουν πως οι εξαγγελίες του γίνονται πράξη.

Καθόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών για το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πολιτικοποιούν τις ευρωεκλογές καθώς πιστεύουν ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Αντιθέτως, θεωρούν ότι τελικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτοπαγιδεύτηκε προκαλώντας την πρόταση μομφής κατά του Π. Πολάκη πέφτοντας σε μία σειρά από λάθη που δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους πολίτες και θα έχουν εκλογικό κόστος στην Νέα Δημοκρατία. Στο Μαξίμου εξετάζουν ενδελεχώς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης και διαπιστώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των υπολοίπων- έχει την δυνατότητα να κάνει την ανατροπή έστω και στο παρά πέντε της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι μέχρι τις ευρωκάλπες δεν θα γίνουν σφάλματα και λάθη και ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα ξεδιπλωθεί όπως ακριβώς έχει προγραμματίσει το εκλογικό επιτελείο του. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκοπό να γυρίσει σε όλη την Ήπειρο ξεκινώντας από την Άρτα, συνεχίζοντας στην Πρέβεζα και καταλήγοντας το βράδυ της Κυριακής στην πόλη των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα των περιοδειών του ανά την χώρα είναι ασφυκτικό και περιλαμβάνει ομιλίες και στο Ηράκλειο της Κρήτης (την προηγούμενη εβδομάδα είχε βρεθεί στα Χανιά) και στην Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη και σε δύο με τρία νησιά με στόχο να καταλήξει την προπαραμονή της σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης με συγκέντρωση και ομιλία στην Αθήνα.

Ενδιαμέσως βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί και πάλι στην Βουλή για να μιλήσει εκ νέου για τα κοινωνικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση και τα οποία ως προς το πακέτο του 2019 θα εφαρμοστούν άμεσα. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Βουλή εξακολουθεί να αποτελεί προνομιακό του πεδίο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου θα επιδιώξει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το βήμα της για να απευθυνθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό και να αντιπαραβάλει το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της ΝΔ που όπως υποστηρίζει είναι φτιαγμένο με υλικά του ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μόλις τα μέτρα ψηφιστούν και η κοινωνία συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν πραγματικότητα και όχι υποσχέσεις το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα εκτιμούν ότι σ’ αυτό θα συμβάλει και η καταβολή της περίφημης 13ης σύνταξης στους λογαριασμούς 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων στο τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ενώ συγχρόνως θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα προεκλογικά σποτς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα οποία θα προβάλουν τα θετικά και το έργο της κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και τα τρωτά σημεία του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: reader.gr