Τσίπρας: Με μειώσεις στον ΦΠΑ κι επαναφορά της 13ης σύνταξης ο προεκλογικός «μποναμάς» της κυβέρνησης (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: Με μειώσεις στον ΦΠΑ κι επαναφορά της 13ης σύνταξης ο προεκλογικός «μποναμάς» της κυβέρνησης (vid)
Μειώσεις στον ΦΠΑ και κατανομή «13ης σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από εμάς ήταν προγραμματισμένη από καιρό και όχι έκτακτη η σημερινή Συνέντευξη Τύπου» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τώρα ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους»

«Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι και πρώτος εγώ ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε μεγάλο βάρος τα χρόνια της κρίσης και ακόμα δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της ανάκαμψης. Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα θα συμβάλλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια» τόνισε και εξήγησε ότι το πλάνο χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

«Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας:

2019

  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13%.
  • Μετάταξη όλων των τροφίμων από το καθεστώς ΦΠΑ 24% στο 13%.
  • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) από 13% στο 6% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
  • Κατανομή της «13ης σύνταξης» σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες. Αυτή αντιστοιχεί στο μισό της μηνιαίας σύνταξης (όπως το δώρο Πάσχα) για το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων και θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

2020

  • Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και ριζική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150%, μέτρο που αφορά επενδύσεις εντός πενταετίας σε όλους τους κλάδους με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για νέους ως 25 ετών σε ποσοστό 80%. και σε ποσοστό 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 13% σε 11%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα βρίσκονται ήδη η εστίαση, τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, το νερό, η γεωργική παραγωγή κ.ά.

Επίσης, από το 2020 θα ισχύσουν τα εξής στοχευμένα μέτρα:

  • Φορολογικές μειώσεις για μόνιμους κατοίκους νησιών για πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κατοίκους
  • Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές
  • Μείωση φόρου για συνεταιρισμούς στο 10%
  • Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

«Για αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης αύριο στη Βουλή και για αυτό ζητάμε από τον λαό στις 26 Μαΐου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σύντομη παρέμβασή του («από ό,τι φαίνεται τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά μου» είπε χαριτολογώντας) εστίασε κυρίως στο ζήτημα της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, για την υπεραπόδοση υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά, όπως τόνισε, «δεν το σχεδιάσαμε ούτε το είχαμε ως στόχο». «Το μόνο θετικό σε αυτήν την υπεραπόδοση είναι ότι δημιουργήσαμε την αξιοπιστία. Αυτά που ανακοινώνουμε βασίζονται σε αυτήν την αξιοπιστία» δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα του 2109 είναι μία αλλαγή πλεύσης από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σήμερα, όντας εκτός μνημονίων, «μπορούμε να τα κάνουμε εκ των προτέρων», ενώ για το 2020 είπε ότι έχουμε μία κατάσταση win win: Και η χώρα παραμένει στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι πολύ καλύτερα.

«Έτσι, όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε και το θέμα των πλεονασμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την πρώτη επικαιροποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία εξειδικεύεται σε 100 μεταρρυθμίσεις νέου τύπου.

Επίσης σε λίγες εβδομάδες θα εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος για τη διαδικασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2029.

«Τα μέτρα θα ενισχύσουν την ανάκαμψη» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, λέγοντας ότι επίσης «τα μέτρα αυτά ενσωματώνουν τα μαθήματα από την κρίση, δηλαδή να αποτρέψουν την εμφάνιση ανάλογων κρίσεων».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε πώς θα γίνει η χορήγηση της 13ης σύνταξης (συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ):

  • Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν.
  • Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.
  • Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.
  • Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του μήνα και ο σχεδιασμός είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή, δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: reader.gr