Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει ως τα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα

Gazzetta team
Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει ως τα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα
Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η Ελλάδα, προκειμένου να επωφεληθεί των χαμηλών αποδόσεων, αλλά και με στόχο την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης, η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτή θα είναι η τρίτη έξοδος της χώρας στις αγορές, μετά τις εκδόσεις του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου, από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και εξήλθε του Μνημονίου.

«Μπορεί να είναι νέα έκδοση ή άνοιγμα υφιστάμενου ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», δήλωσε στο Reuters ανώτατη κυβερνητική πηγή για να επισημάνει πως ακόμη δεν υπάρχει «τελική απόφαση για το χρόνο ή τη διάρκεια ωρίμανσης».

Έτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα κυβερνητικά σχέδια, εξηγώντας ότι η νέα έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το μέγεθος της νέας έκδοσης θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει σωρευτικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής, έχει αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, το 70% του προγράμματος δανεισμού για φέτος.

Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να επαναγοράσει έως 4 δισ. ευρώ από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ εάν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους πιστωτές της, αναφέρει τρίτη πηγή. «Όχι λιγότερα από 2, όχι περισσότερα από 4 δισ. ευρώ», δήλωσε η ίδια πηγή για να προσθέσει πως «η Ελλάδα θα επισημοποιήσει τις προθέσεις της τους επόμενους μήνες, αν και ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».

Πηγή: insider.gr