Αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Τσίπρα

Gazzetta team
Αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Τσίπρα
Αυστηρό διάβημα επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Τούρκο πρέσβη για την παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι.

Η χθεσινή «παρενόχληση» στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι αναμένεται να προκαλέσει διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα - παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να υποβαθμίσει το θέμα με αναφορές σε «ανόητες» ενέργειες.

Η τουρκική πλευρά, από χθες έχει πάρει θέση μέσω πηγών πως «δεν υπήρξε καμία παρενόχληση» καθώς «οι Τούρκοι πιλότοι έπραξαν απλά το «καθήκον τους». Θέση που δείχνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου τις πτήσεις πάνω και πλησίον του Αγαθονησίου και αναγκάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ να παρέμβει παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να δείξει πως δεν θεωρεί σημαντικό το περιστατικό.

Σε αυτό άλλωστε συγκλίνουν και οι αναφορές του σε «ανόητες ενέργειες» αλλά και η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με ειρωνικό τρόπο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση συμφωνιών που περιλαμβάνονται και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Την καταδίκη στην τουρκική πρακτική εξέφρασε και η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Γιώργου Κουμουτσάκου, που ζήτησε από την Αθήνα να προβεί άμεσα σε αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα: «Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται ακόμα και κατά εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος. «Ούτε η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά ακόμη και τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την Ιστορία και τη θρησκεία τους».

Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ανήμερα της εθνικής επετείου, που για τη χώρα μας είναι ταυτόχρονα εθνική αλλά και θρησκευτική, η Άγκυρα επέλεξε να προβεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων με ένα πρωτοφανές αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί από δύο ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4, καθώς και δύο κατασκοπευτικά CN-235 , προέβησαν σε 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 29 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235 και οι 18 από 3 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών (2x2F-16 & 1x2F-4). Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειονατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.