Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια: Ποιοι υπάγονται στο νέο Νόμο Κατσέλη

Gazzetta team
Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια: Ποιοι υπάγονται στο νέο Νόμο Κατσέλη
Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

  • Οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
  • Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ

Τα εν λόγω κριτήρια διαμορφώνουν ένα αρκετά «χαλαρό» πλαίσιο ένταξης, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κα Θεανώ Φωτίου. Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα είναι δύο ταχυτήτων: η στενή περίμετρος θα περιλαμβάνει τους πολύ εξασθενημένους οφειλέτες και θα προσφέρει κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης, ενώ η ευρεία περίμετρος θα περιλαμβάνει τους οφειλέτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Το κριτήριο του υπολοίπου του δανείου είναι το «κλειδί» της συμφωνίας μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης, αφού επιτρέπει τη διατήρηση του ορίου της αντικειμενικής αξίας υψηλά, ενώ την ίδια ώρα περιορίζει την περίμετρο της προστασίας σε επίπεδα βιώσιμα για τις τράπεζες.

Πηγή: insider.gr