Πολάκης: «Δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι νεκροί την ώρα της σύσκεψης»

Gazzetta team
Πολάκης: «Δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι νεκροί την ώρα της σύσκεψης»
Από την ώρα της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές το βράδυ της Δευτέρας υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς, δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε πως υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την πυρκαγιά στην Κινέτα, στον Νέο Βουτζά και το Μάτι. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πολάκης επεσήμανε πως οι άνεμοι στην περιοχή του Νέου Βουτζά κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ήταν τόσο ισχυροί και είχαν δυτική κατεύθυνση, που κατέστη αδύνατο να σταματήσει με την αντιπυρική ζώνη της Μαραθώνος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως από την αρχή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Περιφέρειας αλλά και το ΕΚΑΒ και γι αυτό το λόγο έγινε εκκένωση των κατασκηνώσεων και απομακρύνθηκαν πάνω από 12.000 άνθρωποι από την περιοχή.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η άναρχη δόμηση στην περιοχή είχε σαν αποτέλεσμα 1.000 άνθρωποι να εγκλωβιστούν στο Μάτι, ενώ από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε οδική πρόσβαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι άμεσα 187 τραυματίες, μεταξύ αυτών 23 παιδιά, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και βρέθηκαν αμέσως κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τους ανθρώπους που ήταν βαριά τραυματισμένοι.

Σε ερώτηση για το αν γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας για την ύπαρξη νεκρών, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε πως υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους την ώρα της σύσκεψης, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και γι αυτό τον λόγο δεν έγινε σχετική ανακοίνωση.

«Στη συνέχεια, όταν είχαμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων από μέσα ενημέρωσης ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν ευθύνες, καθώς υπάρχουν νεκροί, σημειώνοντας πως θα υπάρξει έρευνα για τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης επεσήμανε πως από δω και στο εξής «πρέπει να δούμε τι μέτρα χρειάζεται να παρθούν, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους τραγωδίες. Να ασχοληθούμε με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους».

Μίλησε παράλληλα για αναβάθμιση του ρόλου της Πολιτικής Προστασίας, δηλώνοντας πως μπορεί να γίνει υφυπουργείο, προκειμένου να υπάρξει ένα Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού όλων των δυνάμεων. Να γίνει ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην Πολιτική Προστασία για την πρόβλεψη και διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Όλες αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα, είπε ο κ. Πολάκης, σημειώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι για συγκρούσεις και αυτό θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς για το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε πως από την αρχή βρίσκεται σε επιφυλακή, πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και αποστέλλονται όπου χρειάζεται, ενώ απαντώντας για το ότι είχαν ζητηθεί από τις απογευματινές ώρες νεκρόσακοι, ο κ. Πολάκης είπε πως σε κάθε έκτακτο γεγονός το ΕΚΕΠΥ ζητάει πάντα νεκρόσακους.


Πηγή: insider.gr