Ο Ντράγκι απάντησε στον Στουρνάρα για τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Gazzetta team
Ο Ντράγκι απάντησε στον Στουρνάρα για τη μεταμνημονιακή εποπτεία
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τους τελευταίους μήνες αναφέρεται διαρκώς στην ανάγκη διατήρησης του waiver, δηλαδή της παρέκκλισης στη βάση της οποίας η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα για να δίνει φθηνή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε θέσει επιτακτικά και το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες.

Την παρελθούσα εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας επανέφερε το ζήτημα της διατήρησης του waiver με διαφορετική επιχειρηματολογία. Όπως υποστήριξε, δεδομένου ότι η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου προβλέπει «ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας», που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη «διακριτική ευχέρεια» να εξετάσει τόσο τη διατήρηση του waiver, όσο και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ.

Ωστόσο, Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν έχει καμία διάθεση να κάνει χρήση αυτής της διακριτικής ευχέρειας. «Η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και έθεσε έτσι τέλος στις πιέσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη. Ουσιαστικά με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο ξεκαθάρισε πως μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου ή Ελλάδα θα απολέσει την «παρέκκλιση» που εφαρμόζει η ΕΚΤ και τα ομολογά της δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά, τουλάχιστον έως ότου επανέλθουν στην περιοχή του «BBB-» και αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες από τις 20 Αυγούστου θα χάσουν τη φθηνή ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ που αντλούν σήμερα από τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.


Πηγή: insider.gr