Όλα όσα θα περιλαμβάνει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Gazzetta team
Όλα όσα θα περιλαμβάνει το συμπληρωματικό μνημόνιο
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη 12η Ιουλίου, μια από τις τελευταίες «ημερομηνίες - ορόσημα» για την ελληνική οικονομία, όσο η χώρα, δηλαδή, βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Η 12η Ιουλίου θα είναι εξαιρετικά «αφιερωμένη» στην Ελλάδα και αυτό γιατί σχεδόν ταυτόχρονα θα συνεδριάζουν το Eurogroup και το συμβούλιο των Διοικητών του ESM προκειμένου να κυρωθεί και επισήμως η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και να εγκριθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος.

0 - 0 το σκορ; Πολλά τα κέρδη*! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

«Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα εξετάσει την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους του ESM μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο των Διοικητών. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο Κατανόησης, που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 και το οποίο επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM παρουσιάζοντας την ατζέντα της συνεδρίασής του.

Τι θα περιλαμβάνει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Το συμπληρωματικό μνημόνιο θα παραπέμπει στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, θα περιγράφει την τριμηνιαία επιτήρηση από τους θεσμούς και ζητήματα σχετικά με την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχει το Ευρωσύστημα.

Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική, καθώς κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις θα «παγώνουν» οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SNP τα οποία σωρευτικά είναι ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά στα μετα - μνημονιακά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η μείωση συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πώληση των συμμετοχών (18%) που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, ο μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής φόρων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, «fast track» επενδύσεις, σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο διορισμός γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η χαλάρωση των capital controls.

Πηγή: insider.gr