Αντιδράσεις και από την Κύπρο για την στάση της Ν.Δ

Gazzetta team
Αντιδράσεις και από την Κύπρο για την στάση της Ν.Δ
Η ηγεσία της ΝΔ «διολισθαίνει τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα προς ακροδεξιές θέσεις», δηλώνει η Μαρία Γιαννακάκη.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύεται πως σίγουρα δεν υπήρχε από την πλευρά της πΓΔΜ η πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος, το αντίθετο, αναφέρει η γενική γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, η οποία σημειώνει ότι «είναι προφανές πως κατά τη διακυβέρνηση Ζάεφ, η γραμμή αυτή έχει αλλάξει».

Πριμ* 100% στο παρολί σου; (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η κυρία Γιαννακάκη , σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαραυγή της Κυριακής» δηλώνει πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τους εκάστοτε ηγέτες και προσθέτει πως η λύση εθνικών ζητημάτων «δεν μπορεί να καταστεί έρμαιο της κρίσης πολιτικής ταυτότητας μιας αντιπολίτευσης σε απόγνωση».

Σύμφωνα με την κ. Γιαννακάκη η ηγεσία της ΝΔ «διολισθαίνει τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα προς ακροδεξιές θέσεις και αναρωτιέται κανείς, αν στο μακεδονικό ζήτημα άλλαξε η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας που οι κυβερνήσεις Κων/νου Μητσοτάκη και Καραμανλή υπηρέτησαν». Φαίνεται, προσθέτει, «το πολιτικό vertigo επηρεάζει ακόμη και μέγιστης εθνικής σημασίας ζητήματα κι αυτό μόνον συνταγή για πολιτική καταστροφή έχει αποδειχθεί στο παρελθόν».

Η κ. Γιαννακάκη, η οποία είναι πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου» και - όπως αναφέρει- είναι στη διαδικασία συγγραφής του τρίτου της βιβλίου για το Κυπριακό, εκτιμά ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές παραδέχονται πως «το κλίμα είναι μάλλον έως πολύ απαισιόδοξο, καθώς η τάση διολίσθησης προς τη διχοτόμηση, αν δεν επιταχύνεται, σίγουρα δεν ανακόπτεται». Επίσης , σημειώνει ότι «συχνά αναφερόμαστε στους κινδύνους μιας κακής λύσης χωρίς να αναφερόμαστε ποτέ στους κινδύνους της μη λύσης ή πόσο εύκολα ζητάμε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ξεφύγει από τον σφικτό εναγκαλισμό της Τουρκίας, ξεχνώντας ότι από το 1964 εξαρτάται απολύτως από αυτή και ότι καμία αυτονόμηση δεν θα υπάρξει χωρίς λύση».

Εξάλλου, η κ. Γιαννακάκη ανέφερε στη συνέντευξη της στην κυπριακή εφημερίδα ότι στην Ελλάδα, σε νομοθετικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα με στόχο την κατάρριψη των προκαταλήψεων, την άρση των αδικιών του παρελθόντος, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την εμπέδωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών.