Tζανακόπουλος: «Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο κρατούνται ακόμα οι Έλληνες στρατιωτικοί»

Gazzetta team
Tζανακόπουλος: «Η Τουρκία να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο κρατούνται ακόμα οι Έλληνες στρατιωτικοί»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμα στην Ανδριανούπολη και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα των δύο στρατιωτικών: «Η ελληνική κυβέρνηση ζητά με σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας».

Όσον αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ:

«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή, η οποία αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

Αποτελεί όμως, μνημείο ανευθυνότητας η διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να υπεκφύγει, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση σε αυτά τα πλαίσια της εθνικής γραμμής. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτή του η στάση καθορίζεται από μια θέση αρχής ή αν αξιοποιεί ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και εντυπώσεων.

Η απάντηση είναι μάλλον προφανής, καθώς ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος αλλά με αυτοκρατορικό και ιταμό ύφος αρνείται ακόμη και να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη των Σκοπίων. Για άλλη μια φορά λοιπόν, δείχνει την πολιτική του μικρότητα και την αδυναμία του να λειτουργήσει ως σοβαρός και αξιόπιστος θεσμικός παράγοντας. Τον έχουμε όμως συνηθίσει και καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί η στάση του πλέον».

Σε ερώτηση για τους δύο στρατιωτικούς ανέφερε: «Κοιτάξτε να δείτε. Το εάν το θέμα των δύο στρατιωτικών θα θιχτεί στη συγκεκριμένη συνάντηση, αφορά τον κύριο Πούτιν. Η γνώμη μας είναι ότι, με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί στη Βάρνα, η τουρκική κυβέρνηση -και με όσα είπα εισαγωγικά- η τουρκική πλευρά μάλλον, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις και απαντήσεις για τους λόγους που έχουν οδηγήσει, ώστε έναν μήνα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν ξέρουμε ακόμη καν το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να είχε λήξει εντός δύο ή τριών εικοσιτετραώρων. Αυτό, προφανώς, προκαλεί έναν προβληματισμό και μία ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση, ώστε άμεσα να λάβουν γνώση οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί μας των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν και να επιλυθεί όσο το δυνατό συντομότερα το θέμα. Νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και της σταθεροποίησης και της αποκλιμάκωσης των σχέσεων Ε.Ε. και Ελλάδας με Τουρκία.


Όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν αμφισβητεί, παλαιότερα, τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις που πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό το οποίο πρέπει να συνεχίσει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς επάλληλων κρίσεων και της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, αλλά και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Πράγμα το οποίο πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η διαρκής μέριμνα για σταθερότητα, για ηπιότητα, για ηρεμία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».