Οι 5 φορές που ο Ζουράρις «έγραψε» με τις δηλώσεις του (vids)

Gazzetta team
Οι 5 φορές που ο Ζουράρις «έγραψε» με τις δηλώσεις του (vids)
Τα μέζεα, η ομιλία στα αρχαία, η «παραχώρηση» των νησιών κι μερικά ακόμα «διαμαντάκια» που έχουν ξεστομιστεί κατά καιρούς από τον υφυπουργό Παιδείας.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, όλοι αναρωτιούνται το «γιατί». Όλοι; Όχι όλοι.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις είχε την απάντηση, η οποία όμως προκάλεσε – για μια ακόμη φορά- αντιδράσεις. «Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά» σημείωσε ο υφυπουργός, προς υπεράσπιση της υπουργικής απόφασης.

Αυτή βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κώστας Ζουράρις απασχολεί την επικαιρότητα. Άλλοτε λόγω βωμολοχιών, άλλοτε για τις εξεζητημένες του θέσεις και άλλοτε για το… σουρεαλιστικό της υπόθεσης, ο Μακεδόνας καθηγητής έχει γίνει πολλές φορές θέμα.

To reader.gr θυμάται τις καλύτερες και σας τις παρουσιάζει.

Χαμένη στη μετάφραση

Αν και έχει περάσει από τις εκλογικές λίστες τόσο του ΚΚΕ όσο και του «ΚΚΕ εσ.», ο Κώστας Ζουράρις βρέθηκε ως συνεργαζόμενος και επικεφαλής του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάδα» σε εκείνες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2015. Την εκλογή του, ακολούθησε ο… πανηγυρικός του λόγος στη Βουλή.

Επρόκειτο για μια ομιλία που μέσα στις πολλές των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τράβηξε τα βλέμματα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της ήταν σε γλώσσα αρχαιοπρεπή, ενώ περιείχε αποσπάσματα από νεοέλληνες ποιητές, κείμενα πατέρων της Εκκλησίας και από τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, που μετέφερε ο Θουκυδίδης.

Εκείνος που δεν απόλαυσε την ομιλία Ζουράρι, ήταν η μεταφράστρια της νοηματικής, η οποία σε συνέντευξή της λίγες μέρες μετά, δήλωνε «Προσπάθησα να εξηγήσω το νόημα όσων έλεγε, ήταν μια ελεύθερη μετάφραση».

Οι Γερμαναράδες και τα μέζεα

Οι ομιλίες του Κώστα Ζουράρι, είναι πιθανότατα ο λόγος που όλος ο υπόλοιπος κόσμος αντί της φράσης «μου φαίνονται κινέζικα», χρησιμοποιεί το «it’ s all greek to me». Η γλώσσα που χρησιμοποιεί του εξασφάλιζε για πολλά χρόνια, θέση στα τηλεοπτικά πάνελ. Αυτό που δεν ήταν συνηθισμένο ήταν οι ίδιες ομιλίες από το βήμα της βουλής. Γι αυτό και κάθε καινούργια ομιλία του, γινόταν αμέσως viral εκείνη την περίοδο.

Αναφερόμενος λοιπόν στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Πυρίκαυστος βουλευτής, ανέφερε: «Πρόκειται περί ληστρικού κράτους. Και βεβαίως, υπενθυμίζω ότι μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος οι Γερμανοί ότι ''τα κράτη έχουν συνέχεια''. Επομένως, εφόσον το ναζιστικό καθεστώς αναγνώρισε τις δυο πρώτες δόσεις, το μεταναζιστικό καθεστώς πρέπει να συνεχίσει, διότι τα μέζεά μας, μας τα έχουν πρήξει. Η εχθροπραξία σημαίνει ότι με βάση τα χαρακτηριστικά των Γερμαναράδων θα είναι πολύχρονη και πολύνεκρη.»

«Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει»

Ξεφεύγοντας ελαφρώς από τη γλώσσα, αλλά μένοντας και πάλι σε αυτήν ως υφυπουργός Παιδείας πλέον, ο Κώστας Ζουράρις παρακάθεται σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου.

Ο Κώστας Ζουράρις αναφερόμενος στη ελληνική γλώσσα, σημειώνει πως απειλείται από γενικευμένη παρακμή και υπονόμευση και αναφέρει: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μη μας πάρουν».

Ο Κώστας Γαβρόγλου, αναγκάζεται να… μαζέψει τη δήλωση του υφυπουργού του, ανασκευάζοντας τη δήλωσή του «αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά».

«ΠΑΟΚ και δεν είμαι καλά»

Την ίδια περίπου εποχή, ο υφυπουργός επισκέπτεται το εργοτάξιο του αμαξοστασίου του μετρό της Θεσσαλονίκης. Όταν ερωτάται για την πρόοδο των εργασιών, ο Κώστας Ζουράρις, επιλέγει να αναφερθεί σε κάτι που τον απασχολεί μάλλον περισσότερο.

«Για τα εγκαίνια της επανενάρξεως του μετρό, η σοβαρή ερώτηση είναι πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα, όταν τελειώσει το μετρό. Δηλαδή, ποτέ!». Θα συμφωνούσε άραγε και ο έτερος ΠΑΟΚτσής της κυβέρνησης, Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Λίγο πιο πρόσφατα, ο Κώστας Ζουράρις, σε συνέντευξή του στο Down Town, αναφέρεται στο «κόλλημά» του, με την Βούλα Πατουλίδου. Όταν τον ρωτούν σχετικά, απαντά «Έχει ο Σεφέρης μια φράση που είναι σαν να την έγραψε γι’ αυτή τη γυναίκα: «Αυτή η ακίνητη κίνηση σου κόβει την ανάσα». Δεν μπορείς να πιάσεις τον κώλο σε μια απόλυτη θεά. Απλώς την προσκυνάς. Μόνο αν στο επιτρέψει η ίδια η θεά θα της πιάσεις τον κώ.., αλλά μετά θα χτυπήσεις το χέρι σου που τόλμησε αυτή την κίνηση.»

Στην ίδια αυτή συνέντευξη, πιάνει μάλιστα και το θέμα του αγοραίου έρωτα, για τον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο... κόπηκαν οι εκδρομές στο εξωτερικό. Εκείνη τη φορά η άποψή του, ήταν κάπως διαφορετική. «Πήγα στη Γαλλία με μια καλλονή πόρνη. Ήταν από τις ωραιότερες γυναίκες που έχω δει στη ζωή μου. Ήταν υπέροχη η εμπειρία του αγοραίου έρωτα. Πήγα μιάμιση φορά μαζί της. Δεν έχει να κάνει με τη διείσδυση. Λέω μιάμιση φορά, γιατί από ένα σημείο και μετά ήταν λίγο ανόρεχτα»