+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα αναδρομικά στους πρώην βουλευτές

Η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα αναδρομικά στους πρώην βουλευτές

Η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα αναδρομικά στους πρώην βουλευτές

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στα κόμματα σχετικά με τα αναδρομικά σε πρώην βουλευτές. 

Μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η είδηση πως η κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει τους 100 πρώτους πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, από το 2009 και έπειτα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ποσό ξεκινάει από τα 15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 50, σε περίπτωση που εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές- που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία, δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος των βουλευτών για τη λήψη των αναδρομικών. Ως εκ τούτου και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον, η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μιλούσαν πάντως για την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές, ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Δριμεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύει και το υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας τη ότι εκείνη ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές.

Η στάση της Ν.Δ. στο θέμα αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων «από τη "βιομηχανία" προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ "γαλάζιοι" και "πράσινοι" πρώην βουλευτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χωρίς τον νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη.

Αντιθέτως, συμπληρώνει, με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο. 

Καταλήγοντας, κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για υποκρισία και επιθυμία συγκάλυψης των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας: «Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική αλλά κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την "αριστεία"».

Μητσοτάκης: «Εκτός ΝΔ όποιος επιμείνει στη διεκδίκηση»

Εκτός κόμματος απειλεί να θέσει όποιον εκ των πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, επιμείνει στη διεκδίκηση αναδρομικών.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όμως είναι σαφές. Το γραφείο τύπου του κόμματος, αναφέρει για το θέμα:

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Να ανακαλέσει τα χυδαία ψεύδη του»

Να ανακαλέσει τα χυδαία ψεύδη του, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή όσα ισχυρίστηκε σε ανακοίνωση της η Πειραιώς για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στη γραπτή του ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου».

Η Κουμουνδούρου προσθέτει: «Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει δηκτικά: «Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!»

Θεοδωράκης: «Να μην πάρουν αναδρομικά»

«Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Τονίζει επίσης στην ίδια ανάρτηση πως η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται.

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθούν από τα ποσά οι πρώην βουλευτές

Να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά καλεί το ΠΑΣΟΚ όσους πρώην βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία.

Πηγή: insider.gr