Σεξ για 41 εκατομμύρια χρόνια: Προϊστορικές μύγες παγιδεύτηκαν σε κεχριμπάρι ενώ ερωτοτροπούσαν (vid)

Gazzetta team
Σεξ για 41 εκατομμύρια χρόνια: Προϊστορικές μύγες παγιδεύτηκαν σε κεχριμπάρι ενώ ερωτοτροπούσαν (vid)
Ατελείωτη ηδονή για δύο μύγες 41 εκατομμύρια χρόνια τώρα, καθώς εγκλωβίστηκαν σε κεχριμπάρι ενώ διαιώνιζαν το είδος.

Πριν από 40 -ίσως και περισσότερα- εκατομμύρια χρόνια, δύο έντομα «κόλλησαν» μεταξύ τους. Και με την καλή και με την κακή έννοια.

Δύο μύγες, συγκεκριμένα, εγκλωβίστηκαν σε κεχριμπάρι τη στιγμή που έκαναν σεξ!

Με κάποιον τρόπο, αυτό το ζευγάρι των μυγών με μακριά πόδια (ονόματι Dolichopodidae), προσηλωμένο, πιθανότατα, στον σκοπό της διαιώνισης του είδους, παγιδεύτηκε στον χυμό των δέντρων, από τον οποίο δεν υπάρχει διαφυγή.

Έτσι, η στιγμή έγινε αιωνιότητα και δείχνει τόσο την αρχή όσο και το τέλος αυτής της περιστασιακής ερωτικής σχέσης.

Η ρητίνη σταδιακά μετατράπηκε σε κεχριμπάρι και το 2011 η πολύτιμη σκηνή έφτασε στα χέρια παλαιοντολόγων που εργάζονταν στη λεκάνη Otway της νότιας Αυστραλίας.

Αρχικά, ο επικεφαλής ερευνητής Jeffrey Stilwell από το Πανεπιστήμιο Monash είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τα μάτια του. Δεν είναι ασυνήθιστο μικρά αρχαία πλάσματα να βρίσκονται σε απολιθωμένη ρητίνη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να ανακαλύπτονται τέτοια δείγματα στο Νότιο Ημισφαίριο, πόσω μάλλον δύο πλάσματα στη φάση του ζευγαρώματος.

Πρόσφατα, ωστόσο, η παλαιοντολόγος Victoria McCoy, η οποία δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη, έδωσε στους New York Times και μια λιγότερο συγκινητική εκδοχή από την αιώνια αγάπη... Όπως είπε, «είναι πιθανό ότι η μία μύγα παγιδεύτηκε στο κεχριμπάρι και η άλλη βρήκε ευκαιρία και προσπάθησε να ζευγαρώσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και αυτή»!