Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είχε δύναμη ίση με 10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες

Gazzetta team
Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είχε δύναμη ίση με 10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες
Το μήκος του ξεπερνούσε τα 81 χιλιόμετρα, αφανίζοντας το 75% της ζωής στη Γη, κυρίως επειδή... έκρυψε τον Ήλιο!

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι ένας αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινόσαυρους -και όχι μόνο- από τη Γη, το πώς ακριβώς το πέτυχε αυτό παραμένει θέμα συζήτησης.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

Τώρα, ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η «Αποκάλυψη» ήταν ακόμη πιο καταστροφική από ό,τι πίστευαν. Ασύλληπτα πιο καταστροφική.

Και αυτό, διότι ο αστεροειδής, που πιστεύουν ότι ξεπερνούσε τα 81 χιλιόμετρα σε μήκος και έπεσε στη Γη κοντά στο Chicxulub, στο σημερινό Μεξικό και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεξικoύ, χτύπησε με δύναμη ίση με 10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες -αντίστοιχων αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- αφανίζοντας το 75% της ζωής στον πλανήτη!

Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιές άνευ προηγουμένου, που κατέστρεψαν δάση και λιβάδια για χιλιάδες χιλιόμετρα. Από την απίστευτη δύναμη της σύγκρουσης, δε, προκλήθηκε ένα τσουνάμι αρκετών εκατοντάδων μέτρων, το οποίο έφθασε μέχρι το σημερινό Ιλινόι, στις ΗΠΑ και τεράστια έκταση γης βυθίστηκε στο νερό.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τέξας, λοιπόν, που εξετάζουν δείγματα από τον πυρήνα της πτώσης και η οποία ονομάζεται «σημείο μηδέν», υπολόγισαν πως 500 έως 1.300 κυβικά μέτρα νερού εκτοξεύτηκαν, σε κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου, με τεράστιες ταχύτητες, προς πάσα κατεύθυνση! Μέσα στον κρατήρα, μάλιστα, βρήκαν ξυλάνθρακα και ένα χημικό ίχνος που σχετίζεται με μύκητες εδάφους, μέσα ή πάνω σε στρώματα άμμου, που δείχνει σημάδια εναπόθεσης από νερά. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως υλικά από την κατεστραμμένη γύρω περιοχή παρασύρθηκαν στον κρατήρα με τα νερά που υποχωρούσαν λόγω του τσουνάμι!

Το πιο εντυπωσιακό, όμως και αυτό που άφησε τους επιστήμονες με το στόμα ανοιχτό, είναι πως δεν βρέθηκε θείο στον κρατήρα! Άρα, κατέληξαν, περίπου 325 δισεκατομμύρια τόνοι του συγκεκριμένου στοιχείου εισήλθαν στην ατμόσφαιρα, καταστρέφοντας το κλίμα της Γης και κρύβοντας τον ήλιο! Αυτό προκάλεσε ένα πρωτοφανές φαινόμενο ψύξης, το οποίο, με τη σειρά του, οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν.

Εν ολίγοις, όσα είδη επέζησαν της σφοδρής σύγκρουσης, πέθαναν πολύ γρήγορα από τη δραματική αλλαγή του κλίματος.

Για να κάνουμε μία σύγκριση του θείου που απελευθερώθηκε, αυτό ήταν τέσσερις φορές περισσότερο από την παραγωγή του θείου από την έκρηξης του ηφαιστείου Κρακαόα του 1883 που έψυξε τον πλανήτη για πέντε χρόνια.

Ο Σον Γκούλικ, ερευνητής του UTIG (University of Texas Institute for Geophysics), είπε χαρακτηριστικά πως «η Αμερική βρέθηκε στο σημείο μηδέν» και πως «ό,τι βρέθηκε κοντά στην έκρηξη είναι σαν να τηγανίστηκε πρώτα και μετά πάγωσε στην κατάψυξη», αφού μετά την «κόλαση» της έκρηξης ακολούθησε το πάγωμα, με το πυκνό νέφος να κρύβει τον ήλιο και τα πάντα να παγώνουν.

«Ο πραγματικός δολοφόνος είναι η αλλαγή της ατμόσφαιρας και μετά οι όποιες αλλαγές έγιναν στη γη», συμπλήρωσε και τόνισε πως «η ζωή στον πλανήτη δεν κινδυνεύει από μία υποθετική σύγκρουση με αστεροειδή, αλλά από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ατμόσφαιρα».