Τροπικό φίδι έχει κάτι σαν βράγχια για να μένει περισσότερη ώρα κάτω από το νερό (pic)

Gazzetta team
Τροπικό φίδι έχει κάτι σαν βράγχια για να μένει περισσότερη ώρα κάτω από το νερό (pic)
Το εν λόγω φίδι έχει ένα σύστημα αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι του, που λειτουργεί περίπου σαν τα βράγχια του ψαριού, βοηθώντας το να πάρει οξυγόνο από το νερό!

Το μπλε φίδι μπορεί να αναπνέει υποβρύχια, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων στην κορυφή του κεφαλιού του, που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερο οξυγόνο.

Μόλις το οξυγόνο πάει στο αίμα του, περνάει μέσα από το κρανίο στον εγκέφαλο του φιδιού, επιτρέποντας στο τροπικό ερπετό να μένει κάτω από το νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να αναδύεται συχνά για να ξαναπάρει ανάσα.

Ερευνητές από την Αυστραλία χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ και δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κεφαλιού του φιδιού, που αποκάλυψε την παρουσία αυτού του αναπάντεχου αναπνευστικού συστήματος.

Τα εν λόγω φίδια, γνωστά και ως hydrophis cyanocinctus, είναι ιδιαιτέρως δηλητηριώδη ερπετά, που φτάνουν μέχρι το 1,5 μέτρα και ζουν στα τροπικά νερά κοντά στις ακτές και τους κοραλλιογενείς υφάλους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μπορούν να καταδυθούν για λίγη ώρα, αλλά χρειάζεται να ανεβαίνουν τακτικά στην επιφάνεια.

Όμως, μελετώντας το εν λόγω φίδι, ο βιολόγος Alessandro Palci του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας και οι συνάδελφοί του, ανακάλυψαν και κάτι ακόμα. Έκπληκτοι διαπίστωσαν πως το σύστημα αυτό των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι του φιδιού λειτουργεί περίπου σαν τα βράγχια του ψαριού, βοηθώντας το να πάρει οξυγόνο από το νερό!

«Βασικά διαπιστώσαμε ότι το θαλάσσιο φίδι χρησιμοποιεί την κορυφή του κεφαλιού του σαν βράγχιο, για να αναπνεύσει υποβρύχια», δήλωσε ο Palci. Το δίκτυο αυτών των αγγείων, βέβαια, είναι πολύ διαφορετικό από τα βράγχια των ψαριών και των αμφιβίων. Η λειτουργία του είναι παρ' όλα αυτά είναι παρόμοια, καθώς παρέχει έχει ένα σύστημα γεμάτο με αιμοφόρα αγγεία, που μπορούν να αντλήσουν αποτελεσματικά οξυγόνο από το νερό», πρόσθεσε.