Ιστορική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μαύρη τρύπα να κάνει ένα αστέρι... μια χαψιά!

Gazzetta team
Ιστορική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μαύρη τρύπα να κάνει ένα αστέρι... μια χαψιά!
Ακόμη μία ιστορική ανακάλυψη από τα LIGO και Virgo, τα παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων σε Ευρώπη και Αμερική αντίστοιχα

Oι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO και Virgo εντόπισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας βαρυτικά κύματα που παράχθηκαν όταν μια μαύρη τρύπα «κατάπιε» έναν αστέρα νετρονίων, πιστεύουν οι επιστήμονες!

Το ιστορικό γεγονός, το οποίο «βαπτίστηκε» S190814bv, καταγράφηκε σε δημόσια βάση δεδομένων, που χρησιμοποίησαν οι αστρονόμοι την περασμένη Τετάρτη (28/8).

Η αρχική ανάλυση, λοιπόν, υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες τα συγκεκριμένα βαρυτικά κύματα να είναι συνέπειες της συγχώνευσης ενός αστέρα νετρονίων με μια μαύρη τρύπα είναι στο 99%!

Μάλιστα, ήταν διακαής πόθος των αστρονόμων μία τέτοια ανακάλυψη...

«Κάτι συνέβη εκεί έξω στον ουρανό», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Daniel Holz, μέλους της LIGO. «Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να μοιάζει με κάτι που έχουμε δει ξανά», πρόσθεσε. Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα, να βρουν το φως που μπορεί να έχει μείνει πίσω από το αστέρι νετρονίων, καθώς απορροφήθηκε στη μαύρη τρύπα.

Αστέρας νετρονίων, να σημειώσουμε, είναι η μία από τις τρεις μορφές των μόνιμων τελικών υπολειμμάτων της εξέλιξης ενός αστέρα: Είναι το ένα είδος «αστρικού πτώματος». Τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και φυσικά, η μαύρη τρύπα.