Μάστιγα οι φαλακροί αετοί στο Σιάτλ: Παίρνουν σκουπίδια από την χωματερή και τα πετούν στις αυλές των σπιτιών (pics)

Gazzetta team
Μάστιγα οι φαλακροί αετοί στο Σιάτλ: Παίρνουν σκουπίδια από την χωματερή και τα πετούν στις αυλές των σπιτιών (pics)
Αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πρόβλημα βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι του προαστίου Κινγκ στο Σιάτλ των ΗΠΑ, καθώς οι περίπου 20.000 φαλακροί αετοί που ζουν στην πολιτεία του Όρεγκον εξελίσσονται σε μάστιγα.

Κι αυτό διότι τα χιλιάδες επιβλητικά πτηνά, που προστατεύονται δια νόμου σε ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, έχουν την εξαιρετικά κακή και βλαβερή συνήθεια να παίρνουν τόνους σκουπιδιών από την χωματερή τς κομητείας Κινγκ, να τρέφονται με τα απομεινάρια των τροφών που βρίσκουν στα απορρίμματα και στη συνέχεια να ξεφορτώνουν όσα δεν χρειάζονται στις αυλές και στις στέγες των σπιτιών της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η χωματερή του Renton, που γειτνιάζει με την κομητεία Κινγκ αποτελεί σημείο εναπόθεσης σχεδόν 2,5 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών σε καθημερινή βάση, έχοντας γίνει με αυτόν τον τρόπο το αγαπημένο σημείο συγκέντρωσης των πτηνών.

Μάλιστα, το πρόβλημα με την ρίψη σκουπιδιών από τους αετούς έβαλε προσωρινό φρένο στα σχέδια επέκτασης της χωματερής, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τα πτηνά.

Μάλιστα, οι αρχές της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει την εξέταση διάφορων προτάσεων σχετικά με τον περιορισμό του καθημερινού βομβαρδισμού των κατοικιών της περιοχής με σκουπίδια, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επιτυχή αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς από τη μία ο πληθυσμός των αετών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της προστασίας τους, ενώ από την άλλη έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αετοί εκπαιδεύουν τα μικρά τους να λειτουργούν και ως «ρακοσυλλέκτες», λόγω της ευκολίας και της αφθονίας της τροφής στο σημείο.

Tέλος να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος των αετών ζει σε ολόκληρη τη Βόρειο Αμερική, από την Αλάσκα μέχρι την Φλόριντα και την Καλιφόρνια, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα εθνικά πτηνά των ΗΠΑ, μαζί με τον μακρινό του ξάδερφο, τον κόνδορα.

Πληροφορίες: bbc.com