Είδος βατράχου παγώνει στην κυριολεξία για να επιβιώσει στις πολικές θερμοκρασίες (pics & vid)

Gazzetta team
Είδος βατράχου παγώνει στην κυριολεξία για να επιβιώσει στις πολικές θερμοκρασίες (pics & vid)
Η άγρια φύση είναι γεμάτη με παραδείγματα ζώων και φυτών που δίνουν ρεσιτάλ προσαρμοστικότητας για να καταφέρουν να επιβιώσουν από τις συνεχείς εναλλαγές του κλίματος και της θερμοκρασίας.

Κι ενώ πολλά είδη διαθέτουν μηχανισμούς προστασίας από το κρύο ή την ζέστη που μάς φαίνονται αρκετά κοντά στα ανθρώπινα δεδομένα (γούνες, χειμερία νάρκη), η ανεπανάληπτη μέθοδος του αμερικανικού δενδροβάτραχου αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω είδος αμφίβιου που ζει σε ολόκληρη την δυτική περιοχή της Βορείου Αμερικής, από τα σύνορα με το Μεξικό μέχρι βαθιά μέσα στον αρκτικό κύκλο έχει βρει μία μοναδική πατέντα για να αντιμετωπίζει το πολικό ψύχος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο κάθε φθινόπωρο.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Έτσι, ο δενδροβάτραχος όταν νιώσει ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατρακυλά κάτω από το μηδέν, παγώνει από μόνος του, δημιουργώντας μερικές μαγευτικές εικόνες για τον κινηματογραφικό φακό.

Όπως σημειώνει, ο ερπετολόγος Γκρεγκ Πάουλι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες, το συγκεκριμένο είδος βατράχου έχει την δυνατότητα να ρίχνει τόσο χαμηλά την θερμοκρασία του σώματός του ώστε να παγώνει ολοκληρωτικά, ενώ μερικά ένζυμα που υπάρχουν στον οργανισμό του, όπως η γλυκόζη αποτρέπουν την καταστροφή των παγωμένων κυττάρων του.

Οι βάτραχοι παραμένουν στην ίδια θέση για όσο διάστημα διαρκεί το πολικό ψύχος, ενώ μόλις διαισθανθούν ότι η θερμοκρασία αρχίζει κι ανεβαίνει ξανά, «δραπετεύουν» από το παγωμένο κελί τους κι επιστρέφουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες.

Να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο είδος βατράχου είναι το μοναδικό γνωστό στον κόσμο που επιλέγει να επιβιώσει με αυτόν τον μοναδικό τρόπο, ενώ άλλα είδη ερπετών κι αμφίβιων ζώων όπως σαύρες, έντομα και χελώνες αλλά κι ο αρκτικός σκίουρος από την συνομοταξία των θηλαστικών έχουν την ικανότητα να ρίχνουν υπό του μηδενός την θερμοκρασία του σώματός τους, χωρίς ωστόσο να σχηματίζεται πάγος.

Πληροφορίες: National Geographic