Στα 5.000 χρόνια υπολογίζεται η σχέση του ανθρώπου με την σοκολάτα (pics & vid)

Gazzetta team
Στα 5.000 χρόνια υπολογίζεται η σχέση του ανθρώπου με την σοκολάτα (pics & vid)
Ο... «έρωτας» των ανθρώπων με τη σοκολάτα, κρατάει χρόνια, πολύ περισσότερα απ' ό,τι έως τώρα πιστεύαμε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, το κακαόδεντρο, από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από πάνω από 5.000 χρόνια στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!

Χημικά ίχνη κακάο που βρέθηκαν σε αρχαία κεραμικά δείχνουν ότι οι ιθαγενείς που ζούσαν στο σημερινό Εκουαδόρ το χρησιμοποιούσαν ευρέως ως τροφή, ποτό ή και φάρμακο.

Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι η σοκολάτα χρονολογείτο πολύ αργότερα και προερχόταν από την Κεντρική και όχι τη Νότια Αμερική.

«Το φυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τουλάχιστον 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι προηγούμενες ενδείξεις υποδείκνυαν» λέει ο Καθηγητής Μάικλ Μπλέικ του τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ, συν-ερευνητής στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κεραμικά από την περιοχή Σάντα Άνα, αρχαιολογικό χώρο στον Ισημερινό και εντόπισαν αρκετούς σπόρους, όπως καλαμπόκι, γλυπατάτες και το κακαόδεντρο Theobroma cacao, που αποδεικνύει ότι οι ιθαγενείς το αναμίγνυαν και το κατανάλωναν σαν αφέψημα, το οποίο εθεωρείτο σπουδαίο για την φαρμακευτική του αξία και συχνά προσφερόταν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Πηγή: reader.gr