Η Αυστραλία απαγόρευσε την αναρρίχηση στον «ιερό βράχο» των Αβορίγινων (pics & vid)

Gazzetta team
Η Αυστραλία απαγόρευσε την αναρρίχηση στον «ιερό βράχο» των Αβορίγινων (pics & vid)
Ο Uluru, ο «ιερός βράχος» των ιθαγενών της Αυστραλίας αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, όμως αυτό το γεγονός δε στάθηκε ικανό ώστε η αυστραλιανή κυβέρνηση να απογορεύσει στους επισκέπτες να σκαρφαλώνουν στην κορυφή του, ύστερα από απαίτηση των Αβορίγινων κατοίκων της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σε συνεννόησει με το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και τις ιθαγενικές κοινότητες της χώρας αποφάσισε να απαγορεύσει στους επισκέπτες του καταπληκτικού τοπίου την αναρρίχηση στις πλαγιές του ιερού βουνού των Αβορίγινων.

Το όρος Uluru αποτελεί εδώ και αιώνες τόπο λατρείας των Αβορίγινων, οι οποίοι θεωρούνται κι οι ιθαγενείς κάτοικοι της ηπείρου.

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης καταφθάνουν στο εντυπωσιακό βουνό, για να θαυμάσουν το δημιούργημα της φύσης αλλά και για να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του για να απολαύσουν την ανεπανάληπτη θέα από εκεί.

Το Uluru αποτελεί ιερό τόπο λατρείας για τους Αβορίγινες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έιχαν ζητήσει από το 1985 την απαγόρευση αναρρίχησης στο βουνό, καθώς όπως ανέφεραν αποτελεί μέρος της κουλτούρας και των παραδόσεών τους κι όχι ένα απλό αξιοθέατο.

Ο βράχος βρίσκεται στο κέντρο της Αυστραλίας, σε ένα εντελώς απομακρυσμένο σημείο, ενώ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Ουνέσκο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απόφαση της απαγόρευσης αναρρίχησης θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ την ικανοποίησή τους οι εκπρόσωποι της ιθαγενικής κοινότητας, ενώ στο εξής οι επισκέπτες θα μπορούν να απολάυσουν από απόσταση τη μοναδική ομορφιά του τοπίου.