Επιδιορθώνοντας βλάβες στα... 330 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης (pics & vid)

Gazzetta team
Επιδιορθώνοντας βλάβες στα... 330 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης (pics & vid)
Εργασίες επισκευής είχε το πρόγραμμα των δύο αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σήμερα κι οι εικόνες που μας χάρισε η ΝASA από το διαστημικό τους περίπατο είναι μοναδικές.

Οι αστροναύτες Randy Bresnik και Mark Vande Hei είχαν σαν αποστολή την αντικατάσταση ενός μηχανισμού ασφαλείας σε εξωτερικά εξαρτήματα του διαστημικού σταθμού, μία εργασία που θέλει αυξημένη εγρήγορση αλλά και προετοιμασία εβδομάδων.

Ο συγκεκριμένος διαστημικός περίπατος, παρ' όλα αυτά, δεν είναι ο μόνος ούτε θα είναι κι ο τελευταίος καθώς οι εργασίες αντικατάστασης των παλιών εξαρτημάτων χωρίστηκαν σε 3 δόσεις, με την τρίτη και τελευταία να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με την ονομασία Alpha Station, τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 1998 με συνεργασία Αμερικανών και Ρώσων, ενώ διαρκής και συνεχόμενη είναι η παρουσία αστροναυτών.

Ο Mark Vande Hei, μέλος της αποστολής, δήλωσε «λιγάκι αγχωμένος» πριν από τη διαστημική βόλτα του, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ολοκάθαρη εικόνα της Γης στο φόντο του ήταν καταπληκτική.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, ενώ μία σειρά από ερευνητικά προγράμματα οφείλουν την ύπαρξή τους στα στοιχεία που αυτός παρέχει.