Όταν έρχεται η... πανωλεθρία στις Πανελλήνιες: Τα πιο κουφά θέματα που έχουν πέσει στην έκθεση (pics)

Gazzetta team
Όταν έρχεται η... πανωλεθρία στις Πανελλήνιες: Τα πιο κουφά θέματα που έχουν πέσει στην έκθεση (pics)
Με αφορμή το χθεσινό θέμα στην έκθεση για την ποίηση, βρήκαμε τα πιο κουφά θέματα που έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στις Πανελλήνιες.

Το χθεσινό θέμα στην έκθεση που είχε να κάνει με την ποίηση, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους μαθητές για την επιλογή του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό το λόγο.

Κατά το παρελθόν, έχουν υπάρξει ουκ ολίγες ανάλογες στιγμές, τις οποίες προσπαθήσαμε να βρούμε...

Πανελλήνιες-1991 (1η-2η-3η-4η δέσμη)

Πανελλήνιες-1991 (1η-2η-3η-4η δέσμη)

Πανελλήνιες-1996 (1η-2η-3η δέσμη)

Πανελλήνιες-1996 (1η-2η-3η δέσμη)

Πανελλήνιες-1997

Πανελλήνιες-1997

Πανελλήνιες-1999

Πανελλήνιες-1999

Πανελλήνιες-2002

Πανελλήνιες-2002

Πανελλήνιες-2008

Πανελλήνιες-2008

Πανελλήνιες-2010

Πανελλήνιες-2010

Πανελλήνιες-2015

Πανελλήνιες-2015

Το αθλητικό ιδεώδες είναι παγκόσμια αποδεκτό, παρατηρούνται όμως και φαινόμενα εκφυλισμού του. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα φαινόμενα αυτά, πού οφείλονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Κατά τον περασμένο αιώνα, τον αιώνα της βιομηχανικής επανάστασης, παρατηρήθηκε μια άγρια εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στους χώρους της βιομηχανικής παραγωγής, που είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Στις σημερινές κοινωνίες, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, παρατηρείται μιας άλλης μορφής εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, όχι πια τόσο στους χώρους της βιομηχανικής παραγωγής: στα σταυροδρόμια, στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης και αλλού ένα πλήθος παιδιών «εργάζονται» νυχθημερόν, προσπαθώντας να προσφέρουν κάποια υπηρεσία έναντι απροσδιόριστης «αμοιβής». Σας ζητείται να εξηγήσετε τους λόγους που προκαλούν τη σημερινή μορφή εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας και να διατυπώσετε τις σκέψεις σας για τη θέση που πρέπει να έχει το παιδί στη σημερινή κοινωνία.

Δεν υπάρχει πια καμιά κοινωνική αναγκαιότητα να μεταχειρίζονται (κάποιοι) τα ανθρώπινα όντα ως μηχανικά στοιχεία στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορούμε να το υπερβούμε με μια κοινωνία ελευθερίας και ελεύθερης επικοινωνίας, στην οποία η δημιουργική παρόρμηση, που εγώ θεωρώ εγγενή στην ανθρώπινη φύση, θα μπορεί αληθινά να πραγματώσει τον εαυτό της με όποιον τρόπο θελήσει». (απόσπασμα συζήτησης του Νοάμ Τσόμσκι με τον Μισέλ Φουκό)

Ο Τσόμσκι πιστεύει ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία ως μηχανικό στοιχείο.

Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Γιατί νομίζετε ότι ο Τσόμσκι προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μια κοινωνία ελευθερίας;

“Ο λογοτέχνης Ασημάκης Πανσέληνος αναπολώντας τα εφηβικά του χρόνια γράφει: Τι όμορφο πράγμα θα ήταν η ομαδικότητα στη ζωή των ανθρώπων να εκφραζόταν με μικρούς κύκλους μονάχα, συγκροτημένους αυτόματα με την ελεύθερη προσέγγιση των μελών τους χωρίς καμία εξωτερική πειθαρχία ή καθοδήγηση. Η παρέα αυτή είναι η μόνη ελεύθερη ομάδα ως τα σήμερα στη ζωή των ανθρώπων”.

α) Πώς κρίνετε τη θέση του συγγραφέα ότι η παρέα είναι η μόνη ελεύθερη ομάδα ως τα σήμερα στη ζωή των ανθρώπων;

β) Ποιες επιπτώσεις έχει η βαθμιαία αποδυνάμωση της ομαδικότητας στην προσωπικότητα κάθε ατόμου και στη συνοχή της κοινωνίας;

Πληροφορηθήκατε από τον ηµερήσιο τύπο ότι σε ερευνητικό κέντρο πρόκειται να γίνουν πρωτοποριακά πειράµατα Γενετικής και προβληµατιστήκατε για τη χρήση των αποτελεσµάτων τους. Να γράψετε για το περιοδικό του σχολείου σας ένα άρθρο, στο οποίο να εκφράσετε τις ανησυχίες σας για ενδεχόµενη κακή εφαρµογή της γνώσης και να τονίσετε µε επιχειρήµατα ότι είναι αναγκαίο η επιστήµη να βρίσκεται διαρκώς στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Ο ∆ήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σ’ αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν.
Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής σε όλη τη διάρκεια της της ζωής του ανθρώπου.

Σε ομιλία που θα εκφωνήσετε σε ημερίδα του Δήμου σας με θέμα «Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», να εκθέσετε τις απόψεις σας (500-600 λέξεις) σχετικά με:

α) τους λόγους για τους οποίους πρέπει το ευρύ κοινό να πλησιάσει και να

β) τις δραστηριότητες με τις οποίες οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι θα γνωρίσει τους χώρους και τα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και εξοικειωθούν με αυτά.