«Λάθος να ακυρώνεται η 2η δόση»: Τι είπε για τις θρομβώσεις και τις εγκύους η Μαρία Θεοδωρίδου

Gazzetta team
«Λάθος να ακυρώνεται η 2η δόση»: Τι είπε για τις θρομβώσεις και τις εγκύους η Μαρία Θεοδωρίδου
Τι είπε για την 2η δόση, τις αναμείξεις και τα εμβόλια για τις εγκύους η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μια δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες , η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Phizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τόνισε μάλιστα πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Για τις περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο η κ.Θεοδωρίδου τόνισε: «Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία».

Σε ερώτηση για τα συμπτώματα και τις θρομβώσεις ανέφερε: «Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα. Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές».

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: «Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ