Πότε θα καταργηθούν οι μάσκες και αν θα υπάρξουν «προνόμια» των εμβολιασμένων, τι απάντησαν Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνης (vid)

Gazzetta team
Πότε θα καταργηθούν οι μάσκες και αν θα υπάρξουν «προνόμια» των εμβολιασμένων, τι απάντησαν Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνης (vid)
Η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκαν για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, αλλά και πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην σημερινή (21/5) ενημέρωση για τον κορονοϊό ρωτήθηκαν για το αν θα υπάρξουν «προνόμια» των εμβολιασμένων, αλλά και πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε: «Κατ’ αρχήν να πω ότι, ενώ αναφέρεται η λέξη προνόμιο, στην ουσία δεν υπάρχει αυτό σαν έννοια. Αυτό που υπάρχει σαν έννοια είναι η διαχείριση ρίσκου. Άλλο ρίσκο έχει κάποιος που φοράει μάσκα, άλλο ρίσκο αυτός που δεν φοράει. Άλλο κάποιος που είναι εμβολιασμένος και άλλο αυτός που δεν είναι. Αυτό που γίνεται γενικά είναι η αξιολόγηση αυτού του ρίσκου. Αν κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει το ίδιο ρίσκο με κάποιον που είναι εμβολιασμένος και δεν φοράει μάσκα, τότε ποια είναι η λογική να βάλουμε και μάσκα στον άνθρωπο. Άρα λοιπόν μιλάμε για διαχείριση ρίσκου. Αυτό θα γίνει όταν φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού και ανάλογα με την συμπεριφορά του, νομίζω θα κάνουμε και ανάλογες συστάσεις».

Η κα. Παπαευαγγέλου στη σχετική ερώτηση απάντησε, λέγοντας αρχικά: «Το βασικότερο προνόμιο τους είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους. Ας μην ξεχνάμε αυτό, έχουν προστατευθεί από το να μην νοσήσουν. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή την στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self test. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην επιτροπή μας να τα συζητάμε. Υπάρχει και αρκετή βιβλιογραφία και από όλη την διεθνή βιβλιογραφία και υπάρχουν στοιχεία. Πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Γίνονται 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Συνεπώς μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τώρα μέρες, εποχή δεν μπορώ να σας πω».

Όσο για την μάσκα ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε: «Το είδαμε στο Ισραήλ, όταν έφτασε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σ’ αυτό το ποσοστό. Όταν φτάσουμε να πλησιάσουμε, λογικά εγώ πιστεύω, στα μέσα καλοκαιριού ίσως… άλλα είναι μια συζήτηση που θα γίνει πρώτα στην επιτροπή. Δεν είναι κάτι που θα πούμε τώρα…», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ