Χαρδαλιάς για Σχίνο: «Δύσκολη η φωτιά, έχουν καεί 20 χιλιάδες στρέμματα, ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα»

Gazzetta team
Χαρδαλιάς για Σχίνο: «Δύσκολη η φωτιά, έχουν καεί 20 χιλιάδες στρέμματα, ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα»
Δραματική έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς θα είναι ένα δύσκολο βράδυ απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς. «Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

«Προφανώς το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα», τόνισε.

Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, 'Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος». Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού Σώματος).

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Στο σημείο βρίσκονται από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Δημακογιάννης και βέβαια ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος κ. Κολοκούρης, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις, ενώ τόσο ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αντιστράτηγος, κ. Κλεφτοσπύρος όπως και ο υποστράτηγος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου, κ. Βαρσάμης μαζί με τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, τον κ. Θεοδώρου, παραμένουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.

«Η περιοχή καλύπτεται από ιδιωτικά δάση πεύκου χωρίς διαχείριση για πολλά χρόνια και τα στρέμματα που μέχρι τώρα έχουν καεί είναι περίπου 20.000», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ