Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η μάχη της Κρήτης!

Gazzetta team
Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η μάχη της Κρήτης!
Σαν Σήμερα, στις 20 Μαΐου το 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην Κρήτη και ξεκινάει η επονομαζόμενη «μάχη της Κρήτης»!

Στις 20 Μαΐου το 1941 Ναζί αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην Κρήτη με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Ερμής». Κατάφεραν εν τέλει να καταλάβουν το νησί, αλλά είχαν τρομερές απώλειες με αποτέλεσμα να μην επιχειρήσουν άλλη αεροπορική έφοδο, της ίδιας κλίμακας, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε άλλα σπουδαία γεγονότα, είχαμε τις 20 Μαΐου:

1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα Σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ

1769: Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος

1825: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Ανάμεσα στις απώλειες της ελληνικής πλευράς και ο Παπαφλέσσας.

1894: Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν έγγραφο από τη «Διεθνή Υπηρεσία Διώξεως των Αναρχικών», με το οποίο τους ζητείται κατάλογος και φωτογραφίες ελλήνων αναρχικών. Το γεγονός σχετίζεται με τη δράση που είχαν αναπτύξει κάποιοι Έλληνες στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.

1902: Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Τομάς Εστράδα Πάλμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

1935: Γεννήθηκε η Μαρινέλλα ή Κυριακή Παπαδοπούλου όπως είναι το πραγματικό όνομα της μεγάλης τραγουδίστριας από τη Θεσσαλονίκη.

1940:Οι πρώτοι εβραίοι κρατούμενοι φτάνουν σε νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

1941:Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου.

1965: Μπόινγκ 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.

2019: Πέθανε ο Νίκι Λάουντα, Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1, από τις θρυλικές μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η μεθοδικότητα στην προετοιμασία και η αποφασιστικότητα στους αγώνες ήταν τα δυο χαρακτηριστικά που τόν διέκριναν πάντα. Αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), με 25 νίκες σε γκρα πρι.