Μαγιορκίνης για αθηναϊκή μετάλλαξη: «Παγκόσμια πρωτοτυπία, ήρθε από τη Νιγηρία» (vid)

Gazzetta team
Μαγιορκίνης για αθηναϊκή μετάλλαξη: «Παγκόσμια πρωτοτυπία, ήρθε από τη Νιγηρία» (vid)
Για την «Αθηναϊκή μετάλλαξη», μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται με αυτή την ονομασία καθώς είναι Νιγηριανή. Όλα όσα είπε για τα χαρακτηριστικά της.

Πολύς λόγος έχει γίνει εδώ και λίγα 24ωρα για μια μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, την λεγόμενη «Αθηναϊκή μετάλλαξη».

Μάλιστα, σε χθεσινές (17/5) δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είχε αναφέρει πως δεν είναι μία μετάλλαξη που πρέπει να ανησυχεί καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη ακόμα: «το 10% που εμφανίστηκε είναι ποσοστό από τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα που έγινε και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είπε: «Είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Μαγιορκίνης: «Η συγκεκριμένη απομονώθηκε στην Νιγηρία»

Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σε αυτή την μετάλλαξη τονίζοντας πως «το βάπτισμα της αθηναϊκής μετάλλαξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», καθώς οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο.

«Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».

«Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», σημείωσε.

Για το αν τα εμβόλια «καλύπτουν» αυτή την μετάλλαξη του κορονοϊού τόνισε πως μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ