Λίνα Νικολακοπούλου: Με αυτόν τον τρόπο έγραψε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της

Gazzetta team
Λίνα Νικολακοπούλου: Με αυτόν τον τρόπο έγραψε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της
Η κορυφαία ίσως στιχουργός που ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι, μαζί προφανώς με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η Λίνα Νικολακοπούλου, είναι σήμερα φιλοξενούμενη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Ενώπιος Ενωπίω".

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που στις στιγμές της θλίψης του, δε θα ήθελε να έχει δίπλα του μια Λίνα Νικολακοπούλου κι έναν Σταμάτη Κραουνάκη να του κάνουν τον πόνο τραγούδι και να του απαλύνουν την ψυχή. Αυτή την ευεργετική λειτουργία την κατέκτησαν οι δυο τους και ίσως να είναι μεγαλύτερο παράσημο κι από τις τόσες επιτυχίες που έχουν να επιδείξουν στη μουσική. Ως προς τη Λίνα Νικολακοπούλου, που αυτή ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο Ενώπιος Ενωπίω του Σαββάτου που παρουσιάζει ο Νίκος Χατζηνικολάου, αυτή η κατάκτηση έρχεται με τρόπο προσωπικό, με τρόπο μοναδικό.

Είναι μια από τις σπουδαιότερες στιχουργούς της ελληνικής μουσικής. Όχι μόνο στο διάστημα που γράφει τραγούδια, μα συνολικά στην ελληνική μουσική. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Λίνα Νικολακοπούλου έχει περάσει άπειρες ώρες μοναξιάς, άπειρες ώρες στο σκοτάδι, όπου οι στίχοι δημιουργούσαν έναν κόσμο και η ίδια έμπαινε σε αυτόν τον κόσμο για να της εμφανίσει και τον επόμενο στίχο.

Μιλώντας στο Ενώπιος Ενωπίω, περιέγραψε την παραγωγική της διαδικασία, ξεκινώντας... από την αρχή. Πότε ήταν η στιγμή που η Λίνα Νικολακοπούλου κατάλαβε ότι θέλει να γράφει στίχους και ποια ερεθίσματα της έδειξαν αυτό το μονοπάτι;

«Έγραψα τόσο περίεργα που η δασκάλα με σήκωσε για να διαβάσω την έκθεσή μου. Μετά, ως δεσποινίς έπρεπε να διαχειριστώ την κλεισούρα και κατάλαβα ότι τον εγκλεισμό αυτόν τον θεραπεύει το να βγάλω αυτά που έχω μέσα μου. Στα 13 η καθηγήτρια των νέων ελληνικών κατάλαβε ότι έχω δυνατότητα και μου είπε να ξεκινήσω να διαβάζω λογοτεχνία. Στα 18 πλέον ένιωθα έτοιμη ότι μπορώ. Ήξερα ότι αποκλείεται να μην κάνω κάτι που να έχει σχέση με την τέχνη. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο έπιασα δουλειά στο “Παρασκήνιο” και ήταν μια βιβλιοθήκη για εμένα».

Από κει άρχισαν όλα και από τότε η Λίνα Νικολακοπούλου βρίσκει έμπνευση με τρόπο καθόλα δικό της. Όπως εξηγεί στον παρουσιαστή, υπάρχουν πολλές φορές που σηκώνεται τη νύχτα και δεν ανάβει φως για να μην βγει από τον κόσμο που βρίσκεται και γράφει στο σκοτάδι τους στίχους όπου βρει. Μέχρι και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ!

«Όλα είναι αιτία έμπνευσης. Είναι μαγικό πράγμα η έμπνευση. Κάτι μπορεί να έχεις νιώσει πριν από 30 χρόνια και να έρθει εκείνη την ώρα. Κάτι που θα δω την τηλεόραση, στον δρόμο, σε μια ταινία. Επίσης η απόλυτη σιωπή. Αν με αφήσει ένας άνθρωπος μέσα σε ένα δωμάτιο μόνη μου, για δυο μέρες, αρχίζουν να αναδύονται κόσμοι. Θέλει σιωπή η σύλληψη και απόσταση.

Πρέπει να ακούσεις το μέσα σου. Υπάρχει περίπτωση την ώρα που γράφεις, αν σε ενοχλήσει κάποιος, αυτό που νιώθεις να κοπεί, να σου ταράξει τον κόσμο που έχεις βρεθεί εκείνη την ώρα. Είναι μια μαγική μεταφορά. Τα λόγια σε μεταφέρουν, βιώνεις σαν αληθινό κάτι το οποίο δεν υπάρχει.

Μια νύχτα μου ήρθε κάτι έντονο και μου ήρθε στον ύπνο μου. Λέω δεν θα ανάψω το φως γιατί θα τα χάσω όλα. Έγραψα λοιπόν στο σκοτάδι και το πρωί που σηκώθηκα είδα ότι έχω γράψει πάνω σε άλλα. Τρόμαξα να βγάλω άκρη. Η μεγαλύτερη οδύνη είναι όταν έρχεται στον ύπνο κάτι και είσαι σίγουρος ότι είναι κάτι καλό και το πρωί δεν μπορείς να το θυμηθείς. Έχω γράψει πάνω σε λογαριασμούς ΔΕΗ, παντού».

Η κ. Νικολακοπούλου μίλησε και για το τραγούδι «Γερνάω Μαμά» που όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν είχε την ίδια απήχηση με αυτή που πήρε αργότερα.

«Ο τρόπος που πέρασε αυτό το δύσκολο θέμα, το να εξομολογηθείς στη μάνα έναν από τους πιο μεγάλους φόβους, ο τρόπος της ήταν τόσο μοναδικός, ώστε απελευθέρωσε όλους τους ανθρώπους να έχουν δικαίωμα να είναι ευάλωτοι, να φοβούνται ότι περνούν τα χρόνια κι ότι αυτό δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο, πόσω μάλλον για τις γυναίκες... Η Τάνια με το θεατρικό της τάλαντο, έκανε το τραγούδι μονόπρακτο. Εγώ αισθάνομαι τύχη να την ξανασυναντώ τώρα που μεγαλώσαμε και οι δύο και να πάμε για άλλες περιπέτειες».

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ